Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Експерт: Закордонні радники в Україні - лиш прикриття, щоб отримати кредит

Українська влада шукає рецептів успіху та виходу країни з затяжної кризи. На жаль, команди закордонних реформаторів, радників та експертів не можуть настільки сильно закріпитися у країні, щоб це мало довготривалий результат. Команда грузинів відсунена на задній план, команду «закордонних банкірів» з’їла корупція. А «стара гвардія реформаторів» Бальцерович-Міклош стала лиш прикриттям для влади у Києві у перемовинах з західними кредиторами. Про це інформує видання «Gazeta Polska Codziennie».

На даний час в Україні працюють три групи закордонних реформаторів.

Перша з них з’явилася відразу після того, як президентом України став Петро Порошенко. Лідером цієї групи є екс-президент Грузії, а нині глава Одеської області Міхеїл Саакашвілі. До цієї команди увійшли інші грузини – екс-заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе, екс-міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі та керівник Національної поліції України Хатія Деконаідзе.

До другої групи, яку називають командою «західних банківських інвесторів», входять екс-міністр фінансів Наталія Яресько та екс-міністр економіки України Айварас Абромавичус.

І третя група – це команда «хресного батька» польської приватизації Лєшека Бальцеровича та екс-міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша.

За словами віце-президента громадської організації «Спілка аудиторів України» Михайла Крапивки, найбільш ефективною є група грузинів. Своєю чергою, команда так званих банківських інвесторів, за словами фінансового експерта, принесла більше шкоди, аніж користі.

Щодо третьої групи консультантів «з минулого», то, на думку експерта, вони будуть радше прикриттям і насправді не мають змоги провести реальних змін. «Лєшек Бальцерович сподівається повторення в Україні шокової терапії, котру він проводив свого часу у Польщі. Але пригадаємо її умови. Мова ішла про те, аби Польща швидко перейшла під планової до ринкової економіки. В Україні шокова терапія в нинішніх умовах спричинить повний крах економіки», - вважає співрозмовник видання.

А за словами київського політолога та директора київського Центру стратегічних комунікацій Валентина Войткова, про діяльність в Україні «старої гвардії реформаторів» - Бальцеровича та Міклоша – відомо небагато. Обидва вони майже не з’являються перед камерами.

«У будь-якому випадку я б не переоцінював їхньої ролі. Бальцерович та Міклош діють радше як консультанти, не маючи жодних справжніх інструментів впливу. Для української влади Бальцерович та Міклош є одним із аргументів у перемовинах з Міжнародним валютним фондом та західними партнерами. Так Київ демонструє свою готовність до проведення реформ. Але насправді, аби досягти успіху в Україні, треба озброїтись великим терпінням. Тому що уся система влади побудована таким чином, що вона відмовляється від усіх ініціатив, спрямованих на поборення корупції», - ствердив Войтков.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ