Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Екс-співробітник МВС, який перейшов на бік окупантів, розповів, як здавав Крим

Колишній співробітник Міністерства внутрішніх справ України Володимир Мерцалов, який перейшов на бік окупанта, розповів подробиці захоплення Криму російськими військовими. Про це він розповів в інтерв'ю "Новой Газете".

За словами Мерцалова, він очолював так зване ополчення під час захоплення аеропорту в Сімферополі.

"27 лютого моя рота здійснювала захоплення аеропорту Сімферополя... Коли ми оточили аеропорт, до мене підбіг хлопець, як я дізнався згодом, це був Ігор Стрєлков. "Володю, протримайтеся ще трошки. Із Севастополя їде підкріплення", - говорить він мені. Я зовні зберігаю холоднокровність, а сам думаю, що байкери їдуть - ну а хто ще до нас може приїхати?" - розповів Мерцалов.

Через півгодини до аеропорту під'їхали 10 вантажівок із російськими військовими без номерів і розпізнавальних знаків.

"З машини вискочили бійці у "важкому", із сучасною зброєю - оптичні приціли, всі речі. Я підійшов до їхнього командира, підполковника, назвався: "Мерцалов, командир четвертої роти!" - і розплакався. Мені спочатку здалося, що це спецпризначенці ГРУ , а потім з'ясувалося, що це десантники. Вони потім допомагали нам із захопленням Держради і Ради міністрів", - розповів він.

Вранці, коли зарубіжні й українські телеканали почали показувати сюжети про "зелених чоловічків", Мерцалов продовжував усіляко спростовувати, що це російські військові.

"Ну мене допитували: "Це російські війська?" А я відмахувався: "Я звідки знаю? Я ж не експерт. Розпізнавальних знаків у них немає. А те, що в них автомати Калашникова - то півсвіту з ними ходить". Загалом, дурника довелося корчити", - розповів він.

Мерцалов також розповів про захоплення військової частини в Феодосії.

"Я штурмував її в складі російських десантників, на територію частини в'їжджали БТРи. Але тут усе було зрозуміло - офіцерський склад проходив підготовку в США. Це не вигадка заради пропаганди - в Криму це прекрасно знали всі, хто так чи інакше стикався з військовою службою. Контрактники всі були місцевими, тому їх навіть не чіпали. А командування пом'яли, потім я їх шикував у порту, людей 12 їх було. За наказом із центру ми їх усіх відпустили", - сказав він.

Нагадаємо, Росія окупувала й анексувала Крим після незаконного "референдуму" в березні 2014 року.

Влада РФ всіляко заперечувала участь у захопленні кадрових військових. Згодом в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Россия" "Крим. Дорога на батьківщину" президент РФ Володимир Путін уперше зізнався, що особисто віддавав накази про передислокацію підрозділів Збройних сил РФ на суверенну територію України.

Також у РФ завчасно випустили медаль "За повернення Криму" з датою вторгнення - 20 лютого 2014 року.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ