Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Електронне судочинство підвищить ефективність правосуддя та виконання судових рішень

Вчора, 28 грудня, відбулося засідання Ради з питань судової реформи, на якому були розглянуті питання запровадження окремих елементів електронного судочинства, оптимізації інфраструктури забезпечення органів судової влади, удосконалення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів тощо, повідомила прес-служба Президента.

Члени Ради обговорили відповідні зміни до процесуального законодавства України, які дозволять запровадити електронне наказне провадження та систему автоматизованого арешту коштів.

За словами Координатора Ради з питань судової реформи України, Заступника Глави Адміністрації Президента Олексія Філатова, зазначені зміни спрямовані на зменшення навантаження на суди та підвищення ефективності виконання судових рішень. «Йдеться про реалізацію деяких принципових речей щодо реформи процесуального законодавства. Законопроектами пропонується максимально автоматизувати відповідні процедури з використанням інформаційних технологій, що дозволить спростити процедуру розгляду безспірних вимог, а також забезпечити оперативне виконання судових рішень в частині накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках», — зазначив Олексій Філатов.

Також Рада з питань судової реформи ухвалила прийняти за основу Концепцію оптимізації інфраструктури забезпечення органів судової влади для вирішення завдань щодо спрощення доступу до правосуддя та підвищення ефективності роботи органів судової влади. Реалізація Концепції відбуватиметься за напрямками: створення єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи, впровадження процесуальних інструментів електронного судочинства, оптимізація інфраструктури забезпечення органів судової влади.

Крім того, на засіданні Ради запропоновано доопрацювати механізми реалізації положень Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, що викладені у відповідних річних планах.

Довідка

Рада з питань судової реформи є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Експерти Ради – науковці-правники, юристи-практики, адвокати, народні депутати, судді, експерти міжнародних організацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ