Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Філіппіни різко відповіли на претензії Китаю

Китай неодноразово звинувачував Філіппіни у незаконному вході до його вод без його дозволу

Фото: Depositphotos

Філіппіни не зобов'язані повідомляти Китай про свої місії з постачання в Південнокитайському морі, заявляючи, що ці операції, включаючи "вміст" військового корабля, що стоїть на мілині, є законними.

Про це заявило міністерство закордонних справ країни, пише УНН.

Міністерство закордонних справ (DFA) країни також закликало Китай знести всі "незаконні споруди", побудовані ним у винятковій економічній зоні (ВЕЗ) Філіппін, припинити рекультивацію в цих районах і нести відповідальність за шкоду, заподіяну цією діяльністю.

Китай неодноразово звинувачував Філіппіни у незаконному вході до його вод без його дозволу під час місій з доставки їжі та води філіппінським солдатам, які живуть на борту військового корабля, який Маніла висадила на мілину на спірній Другій мілині Томаса. Атол називається Аюнгін на Філіппінах і Ріф Ренаї в Китаї.

"Нас просять надавати попереднє повідомлення щоразу, коли ми проводимо місію щодо поповнення запасів на мілини Аюнгін. Ми не будемо цього робити", - заявила у своїй заяві представник DFA Тересіта Даза.

Китай претендує на суверенітет над усім Південнокитайським морем, вказуючи на лінію на своїх картах, яка перетинає ВЕЗ В'єтнаму, Філіппін, Малайзії, Брунея та Індонезії. Тайвань, який Китай вважає частиною своєї території, також заявив, що не приймає карти Пекіна.

2016 року Постійна палата арбітражу заявила, що лінія на картах Китаю не має юридичної основи, що Пекін відкидає.

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив свою підтримку арбітражного рішення під час зустрічі зі своїм колегою з Маніли у Джакарті. Обидва засудили переслідування з боку Китаю щодо філіппінських суден, які виконують місію щодо поповнення запасів.

З моменту посадки корабля Sierra Madre на атол в 1999 році в спробі Маніли відстояти свої претензії на суверенітет, Китай неодноразово закликав Філіппіни відбуксирувати судно на підставі передбачуваної угоди, яка, як неодноразово заявляла Маніла, не існувала.

"Філіппіни не уклали жодної угоди, яка відмовляється від своїх суверенних прав та юрисдикції над своєю ВЕЗ та континентальним шельфом, у тому числі в районі мілини Аюнгін", - сказала Даза.

Друга мілина Томаса знаходиться в 190 км від філіппінського острова Палаван, або в межах ВЕЗ Маніли.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ