Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фільм про княгиню Ольгу вперше покажуть українською

Фільм Юрія Іллєнка "Легенда про княгиню Ольгу" вперше покажуть українською мовою. Показ приурочено до Дня Незалежності. Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті

"Понад 30 років тому радянська влада не дозволила випустити у прокат історичну стрічку Юрія Іллєнка "Легенда про княгиню Ольгу" українською мовою. Фільм вийшов лише російською. Хоча на студії імені Довженка переважно робили дві версії стрічок - українську та російську. Вперше переклад і дубляж картини українською презентують на 24-ті роковини Незалежності - 24 серпня, о 19:00 у кінотеатрі "Київська Русь", - йдеться у повідомленні.

За словами сина режисера та голови Держкіно Пилипа Іллєнка, одномовну версію фільму пояснювали тим, що княгиня Ольга і князь Володимир не могли розмовляти українською, бо її тоді начебто не було. Коли ж в Україні з'явилися провідні кінотехнології, Юрій Іллєнко замислився над тим, аби зробити український дубляж. Проте вчасно не змогли знайти відповідного фінансування. "Цього року, коли виповнюється 1000 років з дня смерті Володимира Великого, який є одним із головних героїв фільму, ми знову подумали про можливість створення українського дубляжу", - додав голова Держкіно.

У дубляжі взяли участь виконавці ролей у фільмі, а також сучасні музиканти й актори: Римма Зюбіна (Малуша), Олександр Ігнатуша (князь Володимир), Костянтин Войтенко (князь Володимир в юності), Богдан Бенюк (Ільм), Олександр Ярмола - фронтмен гурту "Гайдамаки" (князь Святослав). Самих себе українською озвучили Людмила Єфименко та Віктор Демерташ.

Прем'єра стрічки відбулася 1984 року в тому ж таки кінотеатрі "Київська Русь". Вона розповідає не лише про життя княгині Ольги, але й про становлення Київської Русі в IX-X століттях як однієї з наймогутніших європейських держав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ