Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фірташ порахував: президентська кампанія Тимошенко обійдеться у 2 млрд грн, Януковича – 120-250 млн дол., Яценюка – 40 тис. дол.

Сьогодні боротьба на "електоральному полі" набирає обертів. Чітко визначився перелік тих, хто претендує на головну посаду в державі. За даними соцопитувань, якби вибори відбулися сьогодні, у другий тур перегонів майже гарантовано вийшов би лідер Партії регіонів - Віктор Янукович. Він - лідер президентської гонки. Головна інтрига, яка зберігається - хто змагатиметься з ним за президентське крісло Арсеній Яценюк чи Юлія Тимошенко. З чим ідуть на зустріч людям головні кандидати, аби стати "обраними" – повідомили Подоробиці тижня.

До свята народного волевиявлення - ще майже півроку, до офіційного старту президентських перегонів - ще кілька місяців, а основні кандидати на найвищу посаду - вже позбавлені спокою.

Одні - вирушають у поїздки регіонами, в штабах, не на камеру кажуть, що в умовах економічної кризи почати зустрічатися з виборцями краще до старту кампанії - так дешевше. Зараз ще не треба оплачувати телеефіри та зали для зустрічей з офіційного передвиборчого фонду. Інші - навпаки, скликають своїх симпатиків до столиці, і саме тут, у Києві, перевіряють готовність військ до перегонів. 

Публічні зустрічі - пріоритет Тимошенко, вона, користуючись високою посадою, вже кликала до себе на так звані наради і кількатисячне військо представників села. Останнє багатотисячне зібрання - з'їзд партії прем'єра "Батьківщина".

Але жодного слова про те, як саме зможуть перемогти. Штабісти БЮТ у приватних розмовах зізнаються, що програми - з чим іти у президенти - не існує. Як не розроблена і тактика самої передвиборної кампанії.

Іван Кириленко: «Якщо всі попередні і кампанії ми проводили творчо, то нинішню доведеться відпрацьовувати ще й оскаженіло».

У яку суму партійній касі може обійтися похід Тимошенко у президенти - соратники  прем'єра вже підрахували: більше ніж два мійльярди гривень. Противники Тимошенко не сумніваються - знайти такі кошти у збіднілій країні прем'єру таки вдасться.

Тарас Чорновіл: «Великий ресурс адміністративний, великий ресурс навколоурядовий, там є, звідки брати гроші, і там є багато пригодованих бізнесменів і напівбізнесменів й урядовців, які гроші можуть дати».

Але на відміну від грошей, у прем'єрській кампанії бракуватиме  ідей, прогнозують у політикумі. "Український прорив", з обіцянками, про який Тимошенко у 2007 штурмувала парламент, так і залишився на папері. Тож на ці перегони - вона піде під прапорами боротьби із кризою.

Ксенія Ляпіна: «Вона піде з ідеями щось на кшталт звіту про пророблену гігантську роботу, про те, як нам добре живеться у нашій країні. Думаю, що це провальна ідея, тому що живеться нам не добре, і для цього - достатньо вийти на вулицю і поспілкуватися із громадянами».

У своїх промовах Тимошенко намагається заколисати виборця старими піснями про головне  - "як росте економіка", і "як її вороги заважають їй боротися з кризою". Одне з провідних гасел  - "Україні не потрібні нові політики".

Третя сила, на яку натякає прем'єр - це Арсеній Яценюк. У Тимошенко є всі підстави побоюватися того, що замість неї  у другому турі виборці побачать лідера "Фронту змін". Він останнім часом впевнено набирає обертів, А своєю командою називає  потужну регіональну мережу "Фронту змін" в усіх областях України.

Арсеній Яценюк: «У мене сьогодні 22 тисячі членів організації. Моя команда - це не Лозинський, і не лозинщина, яка сьогодні процвітає, моя команда - це не "любі друзі", моя команда - це не купка наближених до лідера і яким вже завтра треба роздавати портфелі. Моя команда - це нові люди. у кожній області - ми маємо організацію».

Сорок мільйонів доларів - саме у таку суму планують у штабі Яценюка вкластися під час президентських перегонів. І називають її найменшою серед решти реальних кандидатів на найвищу посаду в країні. Сам Яценюк запорукою свого успіху бачить не великі вкладення у теле та зовнішню рекламу, а реальну передвиборну програму. У ній - піднесення села, створення реальної, а не декларативної системи охорони здоров'я та освіти, підняття престижу і фінансування армії, та - нова індустріалізація країни.

Арсеній Яценюк: «Нові заводи, нові атомні електростанції, нові робочі місця, нова інфраструктура - дороги, залізничні шляхи, те, що дає реальний приріст економіці, реальні доходи в бюджет, і те, що дає доходи для людей. Мої політичні опоненти підуть шляхом цілого ряду публічних обіцянок про зарплати і пенсії. Я за підвищення зарплат, я за підвищення пенсій. Тільки вони не кажуть, де ці гроші взяти, а я кажу основне - де взяти ці кошти, щоб люди стали краще жити».

Покращення життя вже сьогодні - нове-старе гасло, з яким і Віктор Янукович вдруге боротиметься за головне крісло на Банковій. Фракція Партії регіонів протягом останнього часу неодноразово блокувала трибуну Верховної Ради із вимогою підняття мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Офіційного висунення у кандидати Януковича, який має найбільший президентський рейтинг - ще не було. Втім, основні пункти своєї передвиборної програми - Янукович викладає вже зараз.

Віктор Янукович: «Один из первых вопросов - это социальная защита людей, и это надо сделать в первую очередь. Второе - решение вопросов развития реального сектора экономики. Это должна быть очень взвешеная налоговая политика. Во время кризиса ни в коем случае нельзя поднимать налоги. Конечно, робота финансовой системы, банковской системы страны должна быть направлена на развитие отечественного производителя».

У штабі Януковича переконують - писати економічну програму для кандидата у президенти Януковича - немає жодної потреби. Вона була написана ще 2007 року - під час другого його прем'єрства.

Сергій Льовочкін: «Тоді збиралися кращі фахівці українські, залучалися кращі міжнародні кампанії, які ставили собі на мету створити комплексну програму реформ для модернізації України. Там були 24 пріоритети визначені. по вісім пріоритетів на кожен з трьох років, які передбачала середньострокова програма, і вона актуальна і сьогодні.

Щодо політичної складової програми - це традиційні ідеї соратників екс-прем'єра. Підвищення ролі регіонів та зміни до Конституції - але вже після того, цитата - як в країні буде наведено порядок. Скільки коштуватиме друга президентська кампанія Януковича - існують різні припущення. Штабісти екс-прем'єра називають різні цифри - від ста двадцяти мільйонів доларів до двохсот п'ятдесяти. Сам же Янукович переконує, що в умовах кризи - надто дорогою вона не буде.

Віктор Янукович: «Однозначно, будет дешевле. У нас формируется бюджет, и практически везде, по всем направлениям мы, как говорят, подтягиваем очень серьезно поясок. И мы бюджет сейчас формируем за счет наших однопартийцев, и тех, кто будет поддерживать нас на этих президентских выборах».

Що об'єднає кампанії усіх учасників президентських перегонів -  це дійсно заощадження фінансових ресурсів. Поки до кінця листопада - жодних концертних турів на підтримку того чи іншого кандидата не передбачено. Основні ж фінансові вливання у штабах головних кандидатів очікують після першого туру: мовляв, тих двох щасливчиків, хто потрапить до туру другого, навіть за умов кризи бізнесмени кредитуватимуть без будь-яких лімітів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ