Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Франція вирішила виступити проти "Північного потоку-2"

У МЗС Франції заявили, що підтримають розширення дії "Третього енергопакета" на "Північний потік-2". Позиція Парижа є вирішальною для ухвалення цих змін. Про це повідомляє УНІАН.

Міністерство закордонних справ Франції повідомило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на "Північний потік-2".

Про це йдеться у заяві прес-служби відомства, розісланій електронною поштою у другій половині дня четверга, 7 лютого, пише DW.

Мова йде про пропозицію Єврокомісії поширити дію Газової директиви (частина Третього енергопакета ЄС) на газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн. "Змінена директива буде поширюватися на проект "Північний потік-2". Франція має намір підтримати ухвалення цієї директиви", - говориться у заяві МЗС країни. У відомстві уточнили, що продовжують працювати над текстом документа з іншими країнами, зокрема з Німеччиною. Вони працюють "над змінами, які можуть внести до тексту", додали в МЗС Франції.

8 лютого комітет постійних представників держав-членів ЄС планує розглянути проект змін Газової директиви. Це підтвердили кореспонденту DW два джерела у ЄС. Зміни запропонувала Єврокомісія ще у 2017 році. Проте довгий час їхнє просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує у Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з ціллю знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на "Північний потік-2". Підтримують їх більше 10 держав-членів ЄС. Тож для ухвалення цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Якщо у п'ятницю пропозиція Румунії здобуде достатню підтримку, то це буде останнім шансом ухвалити зміни до виборів у Європарламент, які відбудуться у травні. Для прийняття змін за них повинні проголосувати Рада ЄС та Європарламент.

Зазначимо, що виконання всіх трьох умов ще не означатиме зупинку проекту "Північний потік-2". Однак це може затримати його, зокрема через те, що закріплювати виконання вимог доведеться у міжурядовій угоді між ФРН і Росією. А час має велике значення, передусім оскільки нинішній контракт на транзит газу Україною з РФ до ЄС завершується 31 грудня. Зараз ідуть переговори між Києвом та Москвою за посередництва Брюсселя про новий транзитний контракт. І доля "Північного потоку-2" посилюватиме позицію однієї зі сторін, бо його запуск дозволить Росії перевести на нього частину газу, який іде до ЄС територією України.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ