Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Галичани у Млинах помолилися за душу отця-композитора Михайла Вербицького

Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
Фото Яворівської РДА
1/4
У суботу, 7 грудня, з нагоди 149-х роковин від дня смерті отця-композитора Михайла Вербицького, делегації із Львівщини й Тернопільщини, серед яких була і яворівська, відвідали село Млини Підкарпатського воєводства Республіки Польща – до могили-пантеону автора мелодії Державного гімну України.

Про це повідомив власкор Гал-інфо з посиланням на заступника голови Яворівської районної ради Володимира Мацелюха.

З його слів, до складу яворівської делегації ввійшли  керівники і працівники структурних підрозділів Яворівської районної державної адміністрації та громади.

Постать великого сина України вшанували проведенням чину панахиди в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що в селі Млинах,  за участі представників духовенства.

Опісля заупокійного Богослужіння  відбулося громадське віче та покладання квітів до могили Великого Українця.

Відтак,  всі присутні на події дружно заспівали  Державний гімн України, автором мелодії якого на вірш Павла Чубинського є отець-композитор Михайло Вербицький, та духовний гімн України ʺБоже Великий, Єдиний, нам Україну храниʺ.

Нагадаємо, що рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження Вербицького було включено до календаря пам’ятних дат на 2014-2015 роки, які відзначали під егідою цієї найбільш авторитетної в царині освіти, науки і культури організації.

Михайло Вербицький – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню ʺЩе не вмерла Українаʺ, що згодом стала Гімном, почули в Перемишлі.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що у польському селі Млини (Республіка Польща) споруджено пантеон автору мелодії Державного гімну ʺЩе не вмерла Українаʺ Михайлу Вербицькому в лютому 2005 року. Ідейними натхненниками та організаторами зведення цього пантеону були колишній голова Яворівської РДА Львівської області, нині світлої пам’яті Степан Лукашик. Велику допомогу під час оформлення документів, що мали відповідати польському законодавству, надав польський греко-католицький священик о. Богдан Степан. Пантеон зведено на землях, які польська влада відвела для греко-католицької громади.

Могилу Михайла Вербицького у польських Млинах ще в 1990 році розшукали викладачі Яворівської школи мистецтв Олег Матвіїв та Валерій Канарчик, які мотоциклом з’їздили все польсько-українське прикордоння.

Михайло Вербицький (1815-1870) – композитор, автор музики гімну ʺЩе не вмерла Українаʺ. Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. У 1833 році вступив до Львівської духовної семінарії, де написав ʺШколу гри на гітаріʺ, яка стала першим посібником з теорії музики в Галичині.

У 1850 році став священиком. У 1863 написав музику до віршів Павла Чубинського ʺЩе не вмерла Українаʺ. У 1917 і 1992 роках цей твір офіційно визнано національним гімном України.

У 1850-1853 роках був парохом у селах Завадів та Залужжя Яворівського повіту, а з 1856 року одержав парафію у селі Млини (тепер Республіка Польща). У Млинах збереглася дерев’яна церква, у якій він служив. Поруч – його могила.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ