Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Газпром хотів купити українську трубу за 4 млрд дол.

Переговори з Росією про зниження ціни російського газу для України зайшли в глухий кут. Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерго України.

Голова Міненерго Юрій Бойко в п'ятницю заявив, що Росія відмовляється надати гарантії завантаження української газотранспортної системи (ГТС), повідомляє УП.

"Позиція Росії полягає у формуванні надлишкових транзитних потужностей, що не влаштовує Україну. Ми хочемо гарантії завантаження", - сказав він.

Раніше Бойко заявляв, що Україна планує скоротити закупівлі газу в Росії удвічі.

Між тим, і в питанні створення газотранспортного консорціуму точаться суперечки.

"Наша пропозиція – консорціум, у якому частка України становитиме 34%, Росії і європейських партнерів – 33%", - повідомив співрозмовник газети в Адміністрації президента України.

"Росія ж наполягає як мінімум на 50%-й частці "Газпрому", - пояснює джерело в Міненерго.

За словами співрозмовника в АП, з боку "Газпрому" навіть надходила пропозиція викупити ГТС за $4 млрд, однак українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Співрозмовник газети в Міненерго каже, що переговори зайшли в глухий кут, і "поки Україна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік".

"У майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. Цього року ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - пояснив співрозмовник.

Скорочення споживання газу, насамперед, відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його купівлі в Росії, повідомило джерело в Міненерго.

За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" повинен буде купити лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів – Ostchem.

"Опротестовувати контракти першими ми не збираємося", - заявили газеті в АП.

Але деякі експерти вважають, що домогтися зниження обсягу закупівель без міжнародного суду буде проблематично, бо Україна за угодами 2009 року зобов’язана оплачувати 33 млрд. кубометрів на рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ