Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

"Газпром" продовжує недопоставлять газ для транзиту

Російський "Газпром" як і раніше порушує умови технічного договору при поставках газу в українську ГТС для транзиту в Європу, і подає газ з тиском нижче обумовленого контрактами. Про це заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами, це змушує "Нафтогаз" і "Укртрансгаз" залучати додаткові ресурси для забезпечення безперервних поставок газу європейським споживачам російського газу.

"Газпром" відмовився виконувати рішення Стокгольмського арбітражу від 22 грудня 2017 року за контрактом закупівлі газу на умовах, визначених арбітражем. НАК має намір в арбітражному порядку вимагати відшкодування завданих збитків", - заявив Вітренко.

Він нагадав, що 1 березня "Газпром" повернув Україні передоплату за газ, який "Нафтогаз" розраховував отримати у березні. "Їх не влаштовує те, що "порушено баланс" в контрактах. "Газпром" не задоволений тим, що ціна газу для "Нафтогазу", згідно з рішенням арбітражу, за контрактом купівлі-продажу газу тепер нижче не тільки певної початкової формули, але і нижче вартості в Європі", - сказав Вітренко.

Відмова "Газпрому" в день початку поставок (1 березня) забезпечити газом спровокувала напружену ситуацію з газопостачанням споживачів України. "НАК змушений був вдатися до термінових закупівель газу на спотовому ринку за значно вищими цінами (на 34%). Завдані збитки "Нафтогаз" також буде вимагати відшкодувати в арбітражному порядку", - зазначив він.

"Про постачання російського газу для потреб України у квітні "Нафтогаз" хоче почути від "Газпрому" заздалегідь, щоб встигнути укласти контракти на постачання газу з іншими європейськими трейдерами. "Нафтогаз" готовий до переговорів безпосередньо з "Газпром" за посередництва Єврокомісії, так і "до епістолярним відповідей", - додав Вітренко.

Як заявив Вітренко, "Газпром" не влаштовує той факт, що арбітраж визнав зафіксований у закупівельному контракті з "Нафтогазом" принцип "бери або плати" "кабальним". "Подібний принцип присутній у більшості довгострокових контрактів на закупівлю газу у "Газпрому" іншими компаніями. Але саме у випадку з "Нафтогазом" Стокгольмський арбітраж визнав такий принцип "кабальними" і зменшив обов'язковий щорічний обсяг закупівель "Нафтогазом" з 52 до 5 млрд кубометрів", - сказав він.

Арбітраж ухвалив, що "Газпром" повинен повернути НАКу переплату за газ, стягнену "Газпромом", у сумі 4,63 млрд дол. Однак арбітри вирішили, що "Нафтогаз" повинен доплатити за поставлений "Газпромом" у 2014-2015 роках газ, але не за максимальною ціною, виставленої "Газпромом", а за значно меншою ціною. У підсумку, після вирахування боргу "Нафтогазу" за недоплату поставок газу в 2014-2015 рр. (близько $ 2,1 млрд), Стокгольмський арбітраж визначив, що "Газпром" за результатами розгляду двох контрактів повинен повернути "Нафтогазу" $ 2,53 млрд. Щодня пеня за несвоєчасну виплату цієї суми "Газпромом" складає півмільйона доларів.

За його словами, в даний час посилена охорона критичних об'єктів ГТС, щоб уникнути провокацій. "У свій час через вибуху (так і нез'ясованих причин) газопроводу, по якому газ з Туркменістану транспортувався в РФ і транзитом в Україну, "Газпром" отримав можливість не виконувати контракт з Турменістаном... В Україні вжиті всі заходи, щоб не допустити подібної ситуації і не дозволити спровокувати невиконання "Укртрансгазом" і "Нафтогазом" транзитного контракту. Об'єкти ГТС посилено охороняються не тільки в звичайному порядку, але і силами Національної гвардії", - додав Вітренко.

Нагадаємо, що сьогодні "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів в суді. Рішення прокоментував глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $ 4,63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $ 2.56 млрд на користь "Нафтогазу".

На жаль, Стокгольмський арбітраж не надав підтримку вимозі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на перегляд тарифу на транзит в контракті з публічним акціонерним товариством "Газпром".

"Газпром" отримав, але повернув передоплату "Нафтогазу" за газ.Таким чином "Газпром" відмовився з 1 березня поставляти газ "Нафтогазу", що по суті є порушенням рішення Стокгольмського арбітражу. Також російський газовий монополіст продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ