Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

«Газпром» зробив попередження новому президенту

8 лютого закінчується термін, коли глава уряду Юлія Тимошенко має вступити в переговори із співзасновником газового трейдера RosUkrEnergo - австрійською Centragas - про повернення 11 млрд. кубометрів газу. В іншому випадку Україні загрожує судовий розгляд щодо експропрійованого у 2009 році газу на суму 3,5 млрд. доларів, – повідомила Економічна правда з посиланням на "Комерсант-Україна".

За словами співрозмовника видання, знайомого з ходом переговорів, до понеділка жодних юридичних дій з боку Centragas робитися не буде, все буде залежати від дій нового президента.

 

"Якщо Росії запропонують переглянути договори, українському уряду буде пред'явлений рахунок на весь газ RUE за середньоєвропейською ціною", - пояснив співрозмовник.

 

У п'ятницю на зустрічі з інвесторами менеджери "Газпрому" повідомили, що середня ціна на газ на 2010 рік становить 326 доларів за тисячу кубометрів. Тобто Centragas може зажадати 3,586 млрд. доларів.

 

Як відомо, у судах Стокгольма вже розглядаються два позови RUE до "Нафтогазу" - про стягнення пені та штрафів за несвоєчасну оплату за газ в 2006-2008 роках, а також відмову "Нафтогазу" в 2009 році підняти з приналежних йому ПСГ газ RUE на 2 млрд. доларів.

 

За словами співрозмовника видання, сумарно ці вимоги разом з позовом Centragas потягнуть на 6 млрд. доларів.

 

В "Газпромі" кажуть, що стосунку до позову Centragas не мають.

 

Але спостерігачі схильні бачити в тому, що відбувається руку Москви. На їхню думку, Кремль явно попереджає Київ в особі переможця другого туру виборів президента про небезпеку перегляду торішнього газового договору.

 

До того ж, нагадують експерти, "Газпром" уже зробив поступку Києву: з 2010 року російська монополія платить Україні за транзит тисячі кубометрів газу на 100 км 2,78 долара замість 1,7 долара.

 

Проте в Києві вже заговорили про загрозу енергетичної безпеки Європи: 6 лютого заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявив, що Centragas Holding AG намагається незаконно відібрати у НАК "Нафтогаз України" 11 млрд. кубометрів газу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ