Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Геній модерної режисури із «розстріляного відродження»

1/3
Учора, 25 лютого, виповнилося 131 рік відтоді, як у Самборі народився Лесь Курбас.

У 31 його називали генієм модерної режисури, а він хотів застрелитись через нещасливе кохання, через що потім все життя носив кулю у серці. Зрештою куля таки принесла йому смерть в урочищі Сандармох. А дружині прислали повідомлення про крововилив у мозок, через 24 роки...

Курбас за життя зорганізував сім театральних угрупувань: від найвідомішого театру-студії “Березіль” до театру політичних в'язнів на Соловках.

У постановках творив неіснуючий світ, хотів змусити глядачів повірити у нього, жити ним, перетворити власну фантазію в химерну захоплюючу реальність. Такими, на думку Леся Курбаса, були завдання режисера.

Лесь Курбас навчався в Тернопільській гімназії, потім у Віденському та Львівському університетах. Ще з юнацтва був великим романтиком та максималістом.

У 26 років, закохавшись у дружину театру, у якому грав, актрису Катерину Рубчакову спробував покінчити життя самогубством. Вистрелив у серце, вижив, та кулю з серця лікар витягти не зміг.

У 31 одружився із 18-річною танцюристкою Валентиною Чистяковою. Поряд із Курбасом вона виросла до провідної акторки українського театру, а згодом народної артистки України. Разом вони прожили 15 років. Дітей не мали.

У 1930-их радянська влада почала згортати "українізацію". Лесь Курбас, будучи однією із зірок українського відродження, не міг не привернути увагу чекістів. Спершу була критика його творчості як невідповідної стандартам "пролетарського" мистецтва. Потім звинувачення у схильності до українського націоналізму. І зрештою арешт 1933-ого.

В постанові про арешт написано: "Курбас Олександр Степанович викривається в тому, що був членом контрреволюційної Української військової організації". Абсолютна нісенітниця.

В квітні 1934-ого судова трійка колегії ГПУ після допитів та примусу до зізнання засудила зламаного фізично і психічно режисера до 5 років таборів, небагато як на той час.

Але 3 листопада 1937 року за вироком позасудового органу до двадцятої річниці Жовтневої революції в урочищі Сандормох Леся Курбаса розстріляли, а з ним в один день Миколу Куліша, Валер'яна Підмогильного, Павла Филиповича, Валер'яна Поліщука… Загалом убито 198 українців, яких тепер називаємо “розстріляним відродженням”...

Дружина Леся Курбаса Валентина Чистякова тільки у 1961 році через 24 роки (!) отримала листа зі свідоцтвом про смерть чоловіка, де йшлося, що Олександр Курбас помер 15 листопада 1942 року у віці 55 років від крововиливу в мозок.

Місце розстрілу Леся Курбаса стало відомим лише у липні 1997 року.

Джерело: Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ