Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Геращенко: Кремль шантажує нас, ситуація на Донбасі погіршилася

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що наразі бойовики ведуть справжні бойові дії на Донбасі. Про це вона заявила в четвер, представляючи результати останньої зустрічі Мінської групи.

"Останні місяць ми говоримо про значне погіршення ситуації на Донбасі, ескалацію конфлікту. Бойовики ведуть справжні бойові дії", – заявила вона.

Геращенко процитувала слова представника України у безпековій підгрупі Євгена Марчука про те, що за останні 2 тижні бойовики випустили по українських військових 3400 снарядів.

"Де вони взяли ці снаряди? Де цей воєнторг?" – обурилась вона і наголосила, що для україни важливе питання закриття кордону з РФ.

"Українська сторона піднімає питання кордону як пріоритетне. Інші кажуть: давайте проведемо вибори, а потім питання кордону. Ми наполягаємо, що питання кордону пріоритетне", – наголосила вона.

Геращенко наголосила, що на сьогодні бойовики повністю заблокували звільнення військових з окупованих територій.

"На сьогодні повністю заблоковано процес звільнення заручників, з боку бойовиків. На окупованих територія за інформацією СБУ, щонайменше 112 заручників – це військові і цивільні. Ми готові до компромісу у питанні заручників", – наголосила вона.

"Ми не можемо витягнути людей, бо ключі від всіх камер і тюрем у Кремлі. Лише Кремль і ФСБ дають дозвіл на звільнення тих чи інших людей. Сьогодні Кремль шантажує нас амністією", – зазначила Геращенко.

Геращенко також обурилась тим, що ООН не робить жодних заяв щодо захопленого бойовиками  їхнього співробітника.

"Де публічна позиція ООН?.. Чи може організація ООН мовчати, коли її представник, який має відповідний статус, утримується заручником, його називають військовим злочинцем, до нього не пускають адвокатів? Тільки вчора пустили адвоката після наших сил і нервів".

Геращенко зазначила, що в мінському процесі "ключовий – безпековий і гуманітарний блок".

"Виконання вимог (по них) створить підвалини до переходу до політичного блоку", - сказала вона.

Оксана Коваленко, УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ