Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Ґешефт по-радехівськи: вкрасти на 105 тисяч і продати крадене за 8400 гривень

Усі ми хочемо до Європи, але жити за цивілізованими правилами ніяк не навчимося. Та що там європейські стандарти, якщо порушуємо заповіді Божі. «Не вкради» – гласить восьма з них. Але тракторист-машиніст зі Стоянова, що в Радехівському районі, напевно, не чув цих слів. Проте за порушення статей Кримінального кодексу відповідати йому все-таки доведеться.

Свій до свого по чуже

Жив-був собі у волинському селі Журавники, що на самій межі з Львівщиною, фермер Андрій Озірський. Кажуть, що не бідував. Мав і трохи поля, і тракторець, і вантажівку. Якось підвечір 2 вересня цього року йому на мобільний телефон подзвонив його знайомий тракторист-машиніст Богдан Мерко, який працює у відомій агрофірмі «Західний Буг». І, як пізніше на допиті в слідчого Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУНП у Львівській області, старшого лейтенанта Іваніва В.Р. розповів пан Озірський, отримав він від пана Мерка по телефону пропозицію, від якої, як то кажуть, неможливо було відмовитися.

Пан Богдан запропонував панові Андрію купити 9 тонн мінеральних добрив. Ціна фермера спокусила – 5 тис. грн за одну тонну – це удвічі дешевше за ринкову. Звідки в тракториста-машиніста о 21:00 з’явилося 9 тонн добрив, фермер Озірський не поцікавився. А швиденько сів у свій ЗІЛ і поїхав на поле поблизу села Стоянів, де згадані мінеральні добрива продавав тракторист Мерко.

Але у вантажівку вдалося завантажити лише 12 біг-бегів азотно-фосфорно-калійних добрив вагою по 500 кг кожен. До речі, навантажувати їх допомагав іще один тракторист-машиніст «Західного Бугу» Роман Романюк.

Як зазначено у протоколі допиту, Озірський сказав Меркові, що може зараз заплатити лише 8400 грн за добрива, а решту віддасть потім. Щедрий «продавець» не заперечив, ба більше, попросив приїхати ще раз і забрати решту 6 біг-бегів добрив (3 тонни). Зрозуміло, що втрачати такої нагоди купити добрива фактично в кредит і дешевше пан Озірський не міг. Тому, відвізши добрива ЗІЛом додому, з часом знову повернувся на поле власним трактором МТЗ по решту.

Крали всі – покарали двох

Але під час другої «ходки» Андрія Озірського затримала охорона приватного підприємства «Західний Буг», яка викликала поліцію. 3 вересня 2018 р. було відкрито відповідне провадження та розпочато досудове розслідування. 11 жовтня Богданові Мерку й Романові Романюку повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ознаками кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України – таємне викрадення чужого майна, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Вони визнали, що вкрали в ПП «Західний Буг» 9 тонн мінеральних добрив та продавали його за заниженою ціною фермеру Андрієві Озірському, попередньо домовившись з ним про це. Прямі загальні збитки агрофірми становлять 105 300 грн. А крім того, ще є втрачена майбутня вигода, оскільки цими добривами не було підживлено землю під цукровий буряк площею 179,9 га.

Повідомлення про підозру погоджено з прокурором Радехівської місцевої прокуратури Олегом Петруком. Але у всій цій справі вражає інше: крали компанією, а крайніми виявилися лише двоє. Бо той, хто купував крадене, проходить у справі як свідок, хоча, за попередньою версією слідства, проти фермера Андрія Озірського мали б відкрити окреме провадження з кваліфікацією за статтею 198 – придбання, зберігання завідомо викраденого майна. Однак прокурор не підтримав звинувачення проти нього, мотивуючи це тим, що Озірський платив за добрива і не знав, що їх було вкрадено. За логікою прокурора Олега Петрука, на полях ПП «Західний Буг» працює цілодобово гуртівня мінеральних добрив, де за удвічі зниженою ціною, ще й з відтермінуванням платежу, можна придбати товар у простого механізатора без жодних документів.

Здоровий глузд підказує, що не можна заплатити за товар, який коштує 105 тисяч, якихось 8400 гривень. Окрім того, дивно, що в «покупця» Озірського не виникло жодних запитань до «продавця» Мерка: звідки в того добриво? чому продає його вночі з чужого поля? де документи на товар? Проста логіка підказує, що один продавав крадене, а інший усвідомлював, що крадене купує. Бо інше пояснення – для лохів або для наївних прокурорів та слідчих. Хоча, можливо, частина різниці в ціні між фактичною вартістю добрив і сумою, яку заплатив фермер Озірський, лягла в кишені «правоохоронців», які ведуть цю справу. За інформацією з інсайдерських джерел, стати свідком у цій справі фермеру Андрію Озірському коштувало 15 тисяч доларів.

До речі, поки тривало розслідування цієї детективної історії районного масштабу, прокурор Радехівської прокуратури Олег Петрук узяв участь у відкритому конкурсі на посаду слідчого Державного бюро розслідувань. І три тижні тому конкурсна комісія рекомендувала директорові ДБР Романові Трубі призначити його в перший слідчий відділ (з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Головного управління ДБР у Львові. Можливо, на обласному рівні він, уже як слідчий, краще боротиметься з розкраданням майна та називатиме крадіїв злодіями.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ