Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Головна технологія на виборах - технологія легального підкупу

У п’ятницю, 27 жовтня, в агенції «УНІАН» відбулася прес-конференція Комітету виборців України: «Хід виборів у об’єднаних громадах: основні загрози та порушення».

Головні висновки спостереження КВУ:

  1. Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина» висувають найбільше кандидатів на виборах в об’єднані громади. Зокрема, це стосується міських ОТГ. За три роки реформи децентралізації було організовано вісім виборчих кампаній (із 25.10.15 – по 29.10.17) в ОТГ, на яких обиралися 2300 депутатів міських рад. Загалом БПП «Солідарність» висунула за цей час 2271 кандидата до міських рад об’єднаних громад, ВО «Батьківщина» - 2261. Це значно перевищує показники інших партій. Ці партії також висунули найбільше кандидатів на виборах 29 жовтня 2017 (у міських ОТГ).
  2. Частина партій заявили ЦВК про намір брати участь у виборах 29 жовтня, але не висунули своїх кандидатів. Так, 50 політичних партій прийняли рішення про участь їх місцевих організацій у виборах 29 жовтня, але лише 37 партій висунули кандидатів в депутати у міських об’єднаних громадах. Зокрема, не висунули кандидатів у депутати в жодному місті, хоч і заявили про свою участь, такі партії як «Громадсько-політична платформа Надії Савченко», політична партія «Стабільність», «Республіканська партія» та ін.
  3. Політичні партії масово висунули в списках безпартійних осіб62% (3785 із 6117) кандидатів від політичних партій на виборах до міських ОТГ є безпартійними. Тобто, партії висунули кандидатами осіб, які не є їх членами. Це дозволено чинним законодавством, однак вказує на ситуативний характер роботи партій в частині висування кандидатів.
  4. Третина кандидатів змінили суб’єкт висування у порівнянні із черговими місцевими виборами 2015 року. Так, на виборах на посади голів ОТГ в містах районного значення переважно балотуються особи, які є чинними міськими головами. Тобто, були обрані на виборах 2015 року. Це стосується 22 із 25-ти міст районного значення. Однак після двох років кандидати змінили суб’єктів висування – частина із них стали самовисуванцями, інші змінили партії. Загалом такі зміни стосуються третини кандидатів. Так, 7 із 22 чинних міських голів, що балотуються на виборах 2017 року і балотувалися на виборах 2015 року, змінили суб’єктів висування.
  5. На виборах в об’єднані громади балотуються окремі народні депутати України та депутати обласних і районних рад. Так, позафракційний нардеп Олександр Герега очолює список партії «За конкретні справи» на виборах до міської ради Городоцької ОТГ на Хмельниччині. На Сумщині двоє депутатів обласної ради балотуються на посади голів ОТГ.
  6. ТВК переважно виконували свої повноваження належним чином і у строк, визначений законодавством. Спостерігачі КВУ не зафіксували суттєвих порушень з боку ТВК в частині утворення дільничних виборчих комісій. ДВК переважно були утворені в строк та у порядку, визначеного ЗУ «Про місцеві вибори в Україні». Однією із проблем в сільських, селищних громадах стало «паралельне висування» кандидатів, що заборонено чинним законодавства.
  7. Більшість порушень на виборах носили технічний та процедурний характер, однак в окремих громадах зафіксовано дії, що мають ознаки непрямого та прямого підкупу виборців. Основними порушеннями на виборах (40% всіх порушень) є ті, що пов’язані із проведенням передвиборної агітації, а саме: порушення правил ведення агітації та розміщення матеріалів у заборонених законом місцях. На другому місці за порушеннями непрямий та прямий підкуп виборців (25%), а також процедурні помилки в роботі виборчих комісій (25%). Близько 10% порушень – це спроби використання адміністративного ресурсу. Порушення правил ведення передвиборної агітації зафіксовано у більшості об’єднаних громад. Найпоширенішим із них є розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних (замовник, установа, що здійснила друк, тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск). 
  8. Однією з головних технологій на виборах залишається технологія легального підкупу виборців. Мова йде про надання виборцям послуг чи товарів на безкоштовній основі або за зниженими цінами, вартість яких не перевищує допустимої законом норми - 160 грн. Так, ознаки непрямого підкупу виборців було зафіксовано у Високопільській ОТГ на Херсонщині (с. Мала Шестірня), де за сприяння кандидата від місцевої організації партії УКРОП було проведено шаховий турнір, учасники якого отримали комплекти футболок та кепок. На Житомирщині від імені кандидата на посаду голови Оліївської ОТГ під час зустрічі із виборцями безкоштовно роздавали солодку вату для дітей. На Луганщині (Біловодська ОТГ) спостерігачі КВУ зафіксували факт роздачі виборцям безкоштовного «благодійного» цукру від імені партії «Наш край», що може сприяти кандидату від цієї політичної сили на виборах. На Сумщині (Дубов’язівська ОТГ, с. Сум’янівка) зафіксовано роздачу виборцям продуктових наборів із символікою одного із кандидатів-самовисуванців, що балотується на посаду голови громади.   
  9. У ході виборчого процесу активно використовується технологія із проведенням від імені кандидатів святкових чи масових заходів у громадах, що супроводжується запрошенням відомих виконавців, роздачею громадянам подарунків та накриттям «святкових столів». Проведення таких заходів зафіксовано у більшості об’єднаних громад, в першу чергу, в сільських та селищних. 
  10. За оцінкою спостерігачів КВУ серед форм передвиборчої агітації переважають зустрічі із виборцями, організація зборів громадян та проведення публічних заходів за підтримки партії чи кандидата. Тобто, кандидати переважно проводять діяльність, яка вимагає прямого контакту із виборцями, що є позитивним кроком і сприяє змістовності виборів. У частині ОТГ були проведені дебати між кандидатами.

Нагадаємо, що на виборах голів ОТГ у Львівській області, що відбудуться завтра, 29 жовтня, зареєстровано загалом 34 кандидати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ