Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ГПУ відрядить Каська у Брюссель, щоб продовжити санкції проти екс-чиновників

Генеральна прокуратура вирішила відрядити заступника генпрокурора Віталія Каська в Брюссель, щоб підтримати українську позицію про продовження санкцій проти колишніх чиновників режиму Віктора Януковича. Про це повідомив на брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Враховуючи, що українська сторона зацікавлена в продовженні цих санкцій, керівництво Генеральної прокуратури вирішило відрядити у Європу, Брюссель, заступника генерального прокурора Каська, який якраз курирує питання міжнародних відносин", - повідомив він.

Горбатюк підкреслив, що рішення суду, який у четвер скасував рішення ЄС від 2014 року про замороження активів кількох колишніх чиновників, було пов'язане з відсутністю достатніх підстав для введення санкцій. Однак протягом 2014 року ГПУ виконала велику роботу для того, щоб обґрунтувати необхідність санкцій для їхнього продовження на 2015 рік.

"Станом на березень 2015 року рішення [про продовження санкцій] приймали вже за матеріалами, де повідомлялася інформація про кримінальні провадження, які розслідували проти цих екс-чиновників із зазначенням повідомлення про підозру, розшук і встановлені збитки", - заявив він.

Нагадаємо, в четвер Європейський суд у Люксембурзі скасував замороження активів екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, екс-прем'єра Миколи Азарова, його сина Олексія, екс-віце-прем'єра Сергія Арбузова та екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Рішення суду ЄС стосується скасування арешту активів тільки на перший рік санкцій - в період з березня 2014 року по березень 2015 року. На другий рік активів Миколи Азарова вже не заморожували. Азаров-старший, Клюєв, Арбузов оскаржили в суді продовження арешту на другий рік (проте це вже предмет інших позовів), а Ставицький скарги не подавав.

Тож незважаючи на анулювання заморожування активів за період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року, активи трьох українців, які почали провадження стосовно нових обмежувальних заходів (Азаров, Арбузов і Клюєв), залишатимуться замороженими, допоки суд не ухвалить рішення щодо періоду після 6 березня 2015 року.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ