Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Громада московського патріархату зруйнувала старовинну церкву на Вінничині

Фото: Parafia.org
Фото: Parafia.org
Фото з допису Наталії Пудайло‎
Фото з допису Наталії Пудайло‎
Фото з допису Наталії Пудайло‎
Фото з допису Наталії Пудайло‎
1/3
Віряни знесли найдавнішу на Поділлі дерев’яну пам’ятку національного значення.

Покровська "козацька" дерев'яна церква в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках, має статус пам’ятки національного значення. Але днями краєзнавці помітили, що замість 300-літньої церкви на її місці стоїть новоділ, повідомляє портал "Релігія в Україні".

ʺКрасуня та берегиня духу свободи України проіснувала 314 років такою, як на 1 фото. Потім - руйнація, будівельні ліси і нова ʺреплікаʺ, – пише у Фейсбуці Наталія Пудайло зі спільноти ʺПодільські мандриʺ.

ʺКожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру 18 ст. я починав згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер - пустка! Хто ми тепер без неї?ʺ, – коментує руйнування церкви екс-голова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.

Покровський храм в с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ (МП), яка і замінила церкву на нову.

ʺМи прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що… да она вся гнилая, вот и разобрали - теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая…, розровіли дядки з бензопилою, розпилюючи колоди старого зрубу. Так, деякі з них виглядали дуже погано, но, більшисть (заминивши трухляві) ще можно було би використовувати, і це була би автентична, стара церква, з заміною пошкодженного… Як там було далі - ми не знаємо, стверджувати, що старі колоди були використані в відновлені церкві, не можемо, бо бачили, як їх знищують. Коли розбирають старі зруби з метою їх перезібрати - їх маркирують, роблять карту понівеченого - ми цього теж не побачили...Також не відома доля старого іконостасу, живий, чи вже “…как новый…”ʺ,  – йдеться 11 лютого 2020 р. на сторінці проєкту ʺУкраїнські Архітектурні Пам'ятки. Спадщинаʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ