Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Громадський форум порятунку Львова та Асоціація платників податків вважають, що за останній рік очікуваних змін у методах та підходах до роботи податківців не відбулось

За останній рік очікуваних змін у методах та підходах до роботи податківців не відбулось – таку думку висловили під час прес-конференції  Громадський форум порятунку Львова та Асоціація платників податків.
„Надалі застосовується практика наповнення бюджету будь-якими засобами, податковий інспектор сьогодні приходить на перевірку із завданням та наміром накласти штраф, причому вимоги податкового законодавства можуть ігноруватись, а застосування таких методів пояснюється нібито необхідністю наповнення бюджетів. Ми хочемо, щоби кожний державний службовець не порушив прийнятої ним присяги. Деколи особиста позиція інспектора податкового органу є важливішою від вимог закону. Внутрішні інструкції ДПА, як правило, суперечать закону, проте є обов’язковими для кожного працівника ДПА. На законну позицію підприємця податківці не зважають”, — заявив голова координаційної ради Громадського форуму порятунку Львова Олег Мацех.
За словами голови Асоціації платників податків та голови комісії з розгляду спірних питань Громадської колегії при ДПА Львівської області Теодора Дяківа, створення Громадської колегії при ДПА Львівської області було зроблено для попередження конфліктів, зміни самих стосунків та посилення відповідальності, однак вона не дала очікуваного результату: „За період роботи колегії фактично не розв’язано жодної серйозної проблеми, причиною цього є формальне відношення податкової до підприємців та колегії. Чиновник воліє заздалегідь програшну справу перевести в суд, ніж визнати свою помилку. Такі справи тягнуться роками, витрачаються бюджетні кошти лише з однією метою – зламати опір підприємця, щоб наступного разу він подумав: відкупитися чи відстоювати свої права”.
Як вважають Громадський форум та Асоціація платників податків, унаслідок таких дій податкової посилюється напруженість та протистояння у взаємостосунках між податківцями та підприємцями, бізнес ховається в тінь, захищається хабарами, відновлюються корупційні механізми. Також вони занепокоєні тим, що кожного дня зростає загроза відновлення податкової машини, тиск якої спонукав підприємця стати на захист своїх інтересів під час Помаранчевої революції. За словами Теодора Дяківа, він як голова комісії з розгляду спірних питань Громадської колегії при ДПА Львівської області намагався скасувати шість питань, однак йому вдалось скасувати тільки одне рішення – виключити п’яту графу з регуляторних документів, в якій ідеться, що підприємець повинен мати документ, що підтверджує факт та місце придбання товару, сировини та виплати коштів за надані послуги.
На Львівщині є 75 800 підприємств та фізичних осіб, які мають книгу обліку доходів і витрат, де мала б знаходитись 5 графа, котра призводить до того, що коли приходить з перевіркою податківець, це дає йому підстави звинуватити підприємця у тому, що він неправильно веде облік, а це є передумовою корупційних діянь.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ