Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Громадський конвент ужгородського Євромайдану презентував план дій щодо перезавантаження влади

9 січня в Ужгороді відбувся круглий стіл на тему “2014 – перспективи перезавантаження влади” за участі активістів місцевого євромайдану, депутатів від опозиції, громадських діячів, студентів, юристів, політологів, освітян, письменників, мистецтвознавців. Організував зібрання Громадський конвент ужгородського євромайдану, до якого входить і член правління Закарпатського народного об’єднання “Майдан” від “Батьківщини” Ярослав Шафарь. Повідомила Ольга Витик.

Присутні мали змогу висловитися щодо свого бачення ситуації в Україні та шляхів виходу з політичної кризи. Найбільш дискусійними виявилися питання обрання єдиного кандидата від опозиції на президентські вибори, а також забезпечення чесного волевиявлення народу у 2015 році.

Щодо першого, то одні схильні вважати, що єдиний кандидат, який представлятиме певну політичну силу, ослабить позиції інших партій, і це призведе до розколу в самій опозиції. Так само на руку владі спроба “домовлятися” з конкретною людиною, на яку можна чинити різного роду тиск. Інші вважають, що тільки один очільник Майдану ( і це не обов’язково повинен бути майбутній єдиний кандидат) не дасть згаснути всенародному гніву і стане посередником у діалозі між владою, громадою і міжнародною спільнотою.

Щодо виборів 2015 року, то апріорі вони не можуть бути чесними за наявності судів, підвладних чинному президенту. І це продемонстрували останні довибори в народні депутати. “Якщо вибори відбуватимуться за тими правилами, які діють сьогодні, це буде програш”, - зазначив юрист Василь Лемак.

Інструментами політичної боротьби учасники круглого столу називали організації народно-фронтового типу, громадські ради з повноваженнями по горизонталі і впливом на вертикаль, системний аналіз ситуації за участі експертів. Також прозвучало питання необхідності виховання політичної нації.

За результатами круглого столу розроблено план дій Ужгородського євромайдану. Окрім роботи із залучення експертів щодо вироблення загальної стратегії перезавантаження влади, ужгородські активісти пропонують запровадити “протестний банк часу”. Суть поняття зводиться до того, що кожна людина у своєму щільному життєвому графіку може виділити щонайменше одну годину на громадську діяльність і протест проти того, що її не влаштовує, в даному випадку – владний режим. Для цього за допомогою Інтернет-ресурсу, соціальних мереж, громадських зв’язків розроблятиметься мережа суспільно небайдужих громадян, яких за покликом можна швидко підняти на протест чи акцію непокори. Окремим пунктом плану дій стало і створення “вільного університету” для навчання усіх бажаючих опозиційно-політичній роботі.Розробляється статут громади, де одним із ключових правил вважається незаперечний вплив громади на політичні процеси в місті і регіоні.

В ході круглого столу визначено трьох делегатів від нашої області, які 11 січня візьмуть участь у Першому всеукраїнському форумі Євромайданів, що відбудеться в Харкові. Закарпаття представлятимуть Юрій Світлик, Павло Гомоннай і Назар Белей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ