Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гроші з експорту електроенергії спрямують на ремонти і підготовку до опалювального сезону

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Харченко розповів про те, що наразі в Україні відновлені вугільні електростанції й паводок, що був у лютому, за рахунок якого "Укргідроенерго" змогла згенерувати більше електрики дав свої результати, пише Суспільне. 

"Коли ми впевнилися, що ситуація стабільна, вона робоча, то тоді почалися розмови про відновлення експорту електроенергії. А наші країни-сусіди цього експорту дуже потребують. Україна — традиційний експортер електроенергії. Для нас це додаткові гроші, які під час війни для енергетики вкрай важливі", — сказав Харченко.

За його словами, кошти, отримані від експорту електроенергії підуть на закупівлю обладнання, ремонтні роботи з відновлення енергосистеми України та підготовку до наступного опалювального сезону.

Харченко вважає, що восени цього року Росія знову посне завдавати ударів по енергетичних об'єктах України.

"Підтримую думку, що наступної осені ми маємо очікувати нових обстрілів енергетичної інфраструктури з боку РФ і маємо готуватись. В жовтні-листопаді, я майже впевнений, такі обстріли відновляться. І будуть вони дуже інтенсивні. Саме тому ми маємо приготуватися", — сказав директор Центру досліджень енергетики.

Енергетика працює над фізичним захистом українських трансформаторних підстанцій, і генерації там, де це можливо, каже Харченко, але до наступного опалювального сезону повністю відновити високовольтну мережу навряд чи вдасться.

"Тому, що терміни виробництва і доставки трансформаторів доволі великі й добре, щоб 60% встигли зробити до початку наступного опалювального сезону. Це дуже величезна складна робота, і, на жаль, вона від українських енергетиків не дуже залежить. Замовлення розміщені, але темпи виробництва, доставки цього обладнання такі, що воно не приїде не приїде до України вчасно", — сказав Олександр Харченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ