Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Гурт Гайдамаки записує альбом на вірші поетів «Розстріляного відродження»

Гурт Гайдамаки працює над записом альбому, створеного на вірші митців “Ростріляного відродження”.

Багряний, Хвильовий, Осьмачка, Плужник, Драй-Хмара, Загул, Влизько, Семенко, Філіпович, Сосюра - знову голосно звучатимуть.

Тепер на стрімінгових платформах,  в ефірах радіостанцій, зі сцен фестивалів по всьому світу  - й будуть почутими новими аудиторіями.

“Розстріляне відродження” — страшна сторінка в історії України,  її культури і літератури, коли   репресивна машина тоталітарного режиму лишила нас спадщини найталановитіших українців літературно -мистецького покоління 20 – 30-х років

Цим альбомом Гайдамаки несуть меседж насамперед про відродження  творчої спадщини України в новому форматі. Про нову можливість дізнаватись про своє й цінувати своє.

Олександр Ярмола,  Гайдамаки: “Ідея  попрацювати з величезним доробком  поетів “Розстріляного відродження”  виникла кілька років  тому, коли Соня Сотник запросила нас долучитись до проєкту Радіо Рокс, в якому українські гурти виконували пісні на вірші поетів “Розстріляного відродження”.  

Ми зробили одну пісню й зупинятись не хотіли.  Ідея створити альбом  одразу захопила мене,  музиканти гурту підтримали, і я почав опрацьовувати творчу спадщину розстріляних та репресованих українських поетів покоління “Розстріляного відродження” у пошуках віршів для текстів пісень майбутнього проекту. Далі  музика,  репетиціі, студійна робота,  які врешті перетворились на альбом “Тріумф Слова”.

Реалізувати задум з альбом було складно, бо це не комерційний матеріал,  а насамперед мистецький проект, важливий для нас особисто і української культури.

Ми довго шукали партнерів, зупинялись через пандемію та повномасштабне вторгнення. 

Двоє музикантів гурту  Гайдамаки - гітарист Андрій Слєпцов та барабанщик Олег Ломаковський були в резерві морпіхів, тож з перших днів пішли воювати. 

Цього літа ми отримали грантову підтримку Українського Культурного Фонду і можемо нарешті  реалізувати “Тріумф Слова”. 

Над музикою альбому “Тріумф Слова” працюють  музиканти гурту Гайдамаки - вокаліст Олександр Ярмола,  гітарист  Андрій Слєпцов та басист Олексій Курбаков. Запис альбому відбувається в київській «Пропеллер Студіо», де зазвичай  проходять репетиції  гурту. 

Зведення і майстеринг робить Віталій Розинко. 

Олександр Ярмола,  Гайдамаки, про  музичну стилістику альбому “Тріумф Слова”:

“Поєднання класичного звучання "Гайдамаків" з формами стилю World Music та цифровими підкладками. Як приклад стилю - музичний формат двох спільних з польськими артистами "золотих" альбомів Гайдамаків - "Voo Voo i Haydamaky" та "Mickiewicz-Stasiuk-Haydamaky". 

Це окрема сторінка нашої творчості - художні альбоми. Не альбоми як збірка пісень, а концептуальні художні роботи -  без огляду на формат та довжину пісень по часу.”

Олексій Курбаков, бас-гітарист гурту Гайдамаки: “Сподіваюсь,  ця платівка  стане для слухачів ключем до справжніх скарбів української літератури першої половини 20 сторіччя.

Мета альбому “Тріумф Слова” - провести паралель між історичними подіями в часи тортур, репресій, голодомору, початку другої світової війни і тим, що відбувається зараз на тлі Війни з московією.

Хочеться показати, наскільки ми єдині в своїх думках та поглядах, наскільки схожі наші долі. Виклики, які  українці мали сто років тому - ми маємо зараз. Ми єдині в прагненні бути щасливими, незалежними й нескореними. Тож працюємо далі. Слава Україні!”

Реліз першого синглу з  альбому “Тріумф Слова” заплановано на вересень цього року, весь альбом, який складатиметься з 10 пісень, презентують у жовтні 2023.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ