Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хімчистка вдома - нова послуга клінінгових компаній

Це доволі нова послуга, і про те, що професійною допомогою в очищенні килимів і диванів можна скористатися не тільки в спеціальних салонах, але й вдома, знають не всі.
Photo by Q000024 form PxHere

Втім на дому можна чистити меблі, килими, штори, жалюзі, одяг і багато іншого, якщо характер забруднень дозволяє зробити це якісно.

Це не становить шкоди для здоров'я, оскільки професійні клінінгові компанії використовують сертифіковані та безпечні засоби й технології.

Переваги хімчистки на дому

Перш за все ви економите сили. Чистку килимів та матраців рекомендується проводити як мінімум раз на три місяці, а якщо ви алергік, то й частіше. На те, щоб відчистити килим розміром 2 на 3 метри, вам знадобиться мінімум півтори години. Проте не факт, що ви залишитеся задоволені результатом.

Недарма ж хімчистка вважається одним з найбільш трудомістких напрямків у клінінгу: неправильний вибір мийного засобу або методу чистки може пошкодити ворс, змінити забарвлення килима чи ковроліну або пляма просто залишиться «неушкодженою».

Тож виклик професіоналів додому – справді вдале рішення, хоча б тому, що вони добре розбираються в мийних засобах і різних методах чищення виробів, а також особисто відповідатимуть за результат. А у вас залишаться сили на інші справи.

Другий менш очевидний плюс – це економія грошей. Донедавна клінінгові компанії, що надавали такі послуги, були рідкістю, щоб повернути дивану, матрацу або килиму первісний вигляд, доводилося відвозити його у салон самостійно, часто оплачуючи ще й послуги вантажного таксі. 

Вартість хімчистки зростала ледь не вдвічі. З можливістю викликати клінера додому зникла необхідність транспортувати великогабаритні предмети інтер’єру в пункт приймання, що дозволило клієнтам економити гроші.

І третя перевага – економія часу. Майстер зможе приїхати навіть одразу після звернення, у зручний для вас час і у той же день завершити роботу. Окрім того, ви тут же зможете оцінити якість роботи.

Недоліки самостійної чистки

Незалежно від матеріалу виробу, характеру чи ступеня забруднення існує одне універсальне правило: не намагайтеся видалити пляму самостійно за допомогою звичайних мийних засобів. Це призведе до пошкодження оббивки, яке ймовірно не вдасться виправити й у стаціонарній хімчистці.

Клінери розповідають, що найважче видалити плями, які клієнти намагались відчистити самостійно. На матеріалі дуже часто вже немає самого джерела забруднення (кави, вина тощо), проте пляма все одно залишається. Усе через те, що на тканині утворився дефект, наприклад, через надмірне тертя стерся ворс чи через непідходящий засіб вилиняв колір. 

Дійсно ефективні, нешкідливі професійні засоби для чищення не знайти у супермаркетах та й коштують вони дорого. 

Клінінгові компанії закуповують такі препарати гуртом за спеціальними цінами. Вони не залишають характерного запаху, не просочуються в наповнювач м’яких меблів, а спеціальне обладнання, з яким вони використовуються, безслідно видаляє ці реактиви разом зі плямою з виробу.

Професійна хімчистка: як це відбувається?

Існують різноманітні матеріали оббивки м'яких меблів: синтетичні, натуральні, гладкі чи з ворсом. Від складу волокна залежить технологія хімічної чистки м'яких меблів. 

Професіонали підбирають її так, щоб не зіпсувати оббивку. Існує декілька технологій:

  1. Сухе чищення. Застосовується для незначних поверхневих забруднень на м'яких меблях. Перевагою цього виду хімчистки є швидкість та зручність, оскільки після обробки сухим методом не потрібне тривале просушування.

  2. Обробка парою. Для складних чи застарілих плям краще підходить обробка поверхонь спеціальними хімічними препаратами та парою. Основними перевагами цієї техніки є мінімальний вплив на матеріал, а також те, що висихають оброблені меблі протягом двох-трьох годин. Даний метод дозволяє чистити делікатні натуральні тканини.

  3. Волога глибока хімчистка. Для сильно забруднених м'яких меблів інтенсивна чистка з використанням спеціальних хімічних препаратів та екстракторного обладнання допоможе вивести стійкі застарілі забруднення, неприємні запахи тощо.

Суха хімчистка найкраще підходить для текстильних оббивок диванів і килимів ручної роботи. Триває декілька годин (залежить від інтенсивності та складності забруднень.

Обробка пароекстрактором підходить для килимових покриттів, дозволяє очистити навіть складні плями. Технологія гіпоалергенна та забезпечує тривалий ефект (наступна чистка знадобиться не раніше, ніж через шість місяців).

Інтенсивна хімчистка передбачає локальне усунення складних плям від напоїв, жувальної гумки або воску.

За вибір правильного методу чищення та засобів відповідає технолог. Він визначає тип тканини (шовк, вовна, віскоза, льон, замша, нубук, гладка шкіра) та підбирає найоптимальніший спосіб виведення плям чи неприємного запаху, щоб не пошкодити матеріал, структуру та колір оббивки.

Піногенератори і пароекстрактори, що використовуються в процесі, зволожують виріб не більше, ніж на 10%. Щоб пришвидшити висихання застосовують спеціальні фени. Потужні миючі пилососи (екстрактори) мають набір відповідних насадок, що дозволяє усунути забруднення у важкодоступних місцях, з якими самостійно впоратися надзвичайно важко.

Окремо варто згадати про хімчистку штор. Тонкі легкі гардини можна випрати самостійно, але з важкими портьєрами зі щільних тканин, особливо якщо це панорамні вікна у котеджі, не так просто впоратись. 

Багато хто відмовляється від хімчистки штор, не бажаючи їх знімати, шукати заміну або залишати «голі» вікна на кілька днів. Тепер ця проблема легко вирішується: клінінгові компанії пропонують чистку штор на дому, під час якої їх навіть не потрібно знімати.

Використання професійних детергентів на кисневій або вуглеводневій основі виключає усадку або зміну кольору тканини, а відпарювання та інтенсивна чистка допомагають усунути навіть старі плями.

Етапи процесу

Типова хімчистка на дому складається з таких етапів:

  • усунення пилу та поверхневих сухих забруднень, що механічно чи хімічно не в’їлись у виріб;

  • обробка піною для видалення легких забруднень, які неможливо видалити на попередньому етапі сухого чищення;

  • просушування;

  • виведення локальних плям;

  • промивка виробу від хімічних препаратів;

  • фінішна сушка виробу.

Два останні етапи можуть за необхідності повторюються, оскільки з першого разу не завжди вдається усунути деякі забруднення навіть з використанням спеціалізованих та ефективних засобів.

Опубліковано за сприяння компанії УБЕРЕМ: https://www.uberem.com.ua/uk/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ