Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Хвиля дитячих суїцидів: як потрібно батькам говорити про цю проблему з дітьми

Обговорюючи зі своїми дітьми тему дитячих суїцидів, батькам передусім необхідно робити це з позиції турботи та любові, аби не нав’язувати тривогу та страх.

Таку думку висловила членкиня кібердивізіону Національної Психологічної Асоціації Регіна Попова в ході обговорення в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Якщо страшно за дитину, то це нормально проговорити. Але не з позиції нав’язування ще більшої тривоги та страху, а з відчуття турботи, любові. Провести час, а потім поговорити, сказати, що я боюся, я бачу новини, але чи ти нормально, чи немає в тебе ніяких думок. Це нормально – спитати, поговорити, під час прогулянки чи за вечерею» – зазначила вона.

Водночас Регіна Попова зауважила, що дуже часто підлітки і навіть дорослі плутають бажання смерті ідентичності з бажанням фізичної смерті.

«Тобто світ дуже швидко змінюється, ми не встигаємо свою ідентичність адаптувати до цього світу, якась частина в нас хоче померти і фонить на все. І якщо немає базового емоційного інтелекту, то тоді захоплюють і змінені стани, і тоді потрібно звертатися до психологів, які з цими станами працюють», – пояснила вона.

Крім того, Регіна Попова акцентувала на темі базового емоційного інтелекту та пов’язаних із ним аспектах, які зменшать ризик зміненого емоційного стану, зокрема в дітей та підлітків.

«Як у принтері є чотири базові кольори, так і є чотири базові емоції. Гнів треба відрізняти, якщо гнів захоплює дитину, то треба, щоб вона могла сказати, що вона гнівається. Якщо людина святкує – вона має усвідомлювати, що вона святкує, і вона радіє. Якщо дитина сумує, вона має вміти сказати про це, а також про надії, про погляди на майбутнє. Чотири базові емоції – це основа основ, і якщо дитина і підліток відрізняють їх, то тоді буде меншим ризик бути в захопленому, емоційному зміненому стані», – додала вона.

BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform. Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. У рамках BrainHub точаться інтелектуальні дискусії навколо питань післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, які лягатимуть в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: економічному, інфраструктурному, освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ