Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Ігнатович взяв участь в обговоренні законопроекту «Про вищу освіту»

10 січня 2012 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, участь у якому взяв Анатолій Ігнатович, начальник управління з питань сім’ї та молоді Львівської обласної державної адміністрації, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

На порядок денний засідання Комітету було винесено питання нової редакції проекту Закону України “Про вищу освіту” (реєстр. № 9655 від 28.12.2011р., автор – Кабінет Міністрів України) та проекту Закону України “Про вищу освіту” (реєстр. 9655-1 від 30.12.2011р., автори –  народні депутати А.Яценюк, Л.Оробець).

Презентуючи урядовий законопроект, розроблений експертною робочою групою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма зазначив: “Представлений на розгляд урядовий законопроект про  вищу освіту створювався  впродовж тривалого часу – з лютого 2008 року. Його обговорено в наукових, науково-педагогічних колективах вищих навчальних закладів, в студентських, профспілкових організаціях. З метою доопрацювання останньої редакції законопроекту у Міністерстві створено експертну робочу групу, до складу якої увійшли народні депутати України, працівники МОНмолодьспорту, інших міністерств, що мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади, ректори та проректори вищих навчальних закладів, представники студентських і громадських організацій, міжнародних організацій, а також об’єднань роботодавців і профспілок. У результаті багатомісячного обговорення до робочої групи надійшло більше 380 зауважень та пропозицій, що стосувалися 64 статей законопроекту”.

Крім цього, за словами т.в.о. Міністра Євгена Суліми, зважаючи на зацікавленість МОНмолодьспорту у якісному законодавчому забезпеченні вищої освіти, експертною робочою групою детально опрацьовано пропозиції, надані народним депутатом України Юрієм Мірошниченком, а також враховано окремі зауваження експертів-юристів Адміністрації Президента України.

Анатолій Ігнатович підкреслив, що авторство законопроекту МОНмолодьспорту належить тисячам представників освітян та молоді та зазначив, що проект є важливим за своєю концепцією, оскільки питання реформування вищої освіти є як ніколи на часі. Водночас, у своєму виступі Анатолій Ігнатович наголосив на необхідності врахування думки студентської молоді, висловленої під час всеукраїнського студентського референдуму, звернувши увагу, що під час ухвалення законопроекту обов’язково відстояти норми щодо підняття мінімальної стипендії до рівня прожиткового мінімуму, незмінності плати за навчання для студентів-контрактників протягом усього строку навчання, збереження в повному обсязі діючих прав органів студентського самоврядування тощо. Анатолій Ігнатович запропонував Комітету рекомендувати Верховній Раді України ухвалити урядовий законопроект у першому читанні, водночас зауважив, що окремі його положення, зокрема щодо відрахування студентів за плагіат, необхідно буде вилучити перед другим читанням.

Коментуючи урядовий варіант проекту Закону України “Про вищу освіту”, народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Катерина Самойлик сказала: “Потрібно врахувати думки ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти, Спілки ректорів ВНЗ України, студентського самоврядування, які з зауваженнями, але висловилися за те, щоб ми прийняли за основу законопроект внесений Кабінетом Міністрів України. Раціональне зерно можна взяти з законопроекту Юрія Мірошниченка та законопроекту Лесі Оробець та Арсенія Яценюка. Але їх за основу не можна брати. Якщо говорити за цільність, направленість, то вони не охоплюють все те, що необхідно для такого базового і важливого закону”.

Віталій Курило, народний депутат України, Голова підкомітету з питань фахової освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти також висловився стосовно трьох запропонованих законопроектів: “Давайте підійдемо до всіх цих законопроектів за правилом лікарів “не зашкодь”. Головне завдання, щоб той закон, який прийме Верховна Рада України був не гірший ніж діючий. Ми повинні шукати, скажемо так, ворога не в бюрократі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, а в інших міністерствах, які все зроблять, щоб ще щось зрізати. Головне в урядовому законопроекті зберегти все найкраще і після першого читання доповнити ще кращим, з інших внесених законопроектів”.

В обговоренні законопроектів також взяли участь інші представники депутатського корпусу, зацікавлених міністерств і відомств, ректорського корпусу, молодіжних громадських організацій.

За підсумками засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти було ухвалено рішення усі запропоновані законопроекти направити на розгляд Верховної Ради України у першому читанні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ