Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Індивідуальна система опалення – з чого почати свій вибір?

Вибір і проектування опалювальної системи зазвичай відбувається на етапі створення проект-плану будівлі, також це актуально в разі заміни застарілого та неефективного опалення на нове.

У обох варіантах важливо правильно обрати вид опалювальної техніки та оптимальний варіант системи, яка повністю забезпечуватиме теплопотреби і буде достатньо економною та зручною. Перш за все, слід знати, які бувають індивідуальні системи опалення і які є нюанси щодо їх встановлення та користування.

Види індивідуальних опалювальних систем

Системи опалення поділяють на види за такими критеріями: джерело тепла, теплоносій, опалювальні прилади. Джерелами тепла в індивідуальних опалювальних системах є:

  • Газові котли
  • Електричні котли
  • Твердопаливні котли
  • Теплові насоси (ґрунтові, водяні, повітряні)

За видом теплоносія опалення буває:

  • Парове (пар)
  • Водяне (вода або інший рідкий теплоносій)
  • Повітряне (тепле повітря)

Опалювальні прилади:

  •  Радіатори (металеві, чавунні, керамічні, порцелянові)
  •  Водяна тепла підлога (система труб під підлоговим покриттям, по яких циркулює гаряча вода)
  •  Електрична тепла підлога (кабелі або інфрачервона плівка під підлоговим покриттям)
  •  Фанкойли (різні види за способом монтажу та принципом дії).

При цьому у приватних будинках та квартирах може використовуватись один генератор тепла і один вид опалювальних приладів, основний та резервний генератори тепла, кілька видів опалювальних приладів у різних кімнатах або навіть дві окремі системи опалення: наприклад, водяне опалення з радіаторами та котлом і електрична тепла підлога.

Вибір системи опалення покроково

Оскільки і генераторів тепла, і видів опалювальних прикладів, і варіантів їх комбінування є дуже багато – важливо зробити правильний вибір, щоб у домі було достатньо тепло, а опалювання приміщень при цьому було максимально економним. Вибір системи опалення варто проводити в кілька етапів:

  1. Визначити необхідну кількість тепла для обігріву – теплопотреби, та розрахувати тепловтрати (через стіни, підлогу, дах і перекриття, вікна, двері). Розрахунок здійснюють з урахуванням найнижчих температурних показників у регіоні. Ігнорування цього етапу може призвести до проектування системи «з запасом» і надмірними витратами на опалення або до того, що в сильні морози система не справлятиметься зі своїм завданням – в будинку буде холодно. Для розрахунку необхідно знати основи теплотехніки. Якщо ви не володієте такими знаннями – краще звернутися до фахівців ще на етапі будівництва. Тоді ви зможете обрати оптимальні будматеріали для мінімізації тепловтрат і економії на обігріві.
  2. Виходячи зі значення тепловтрат, визначити найефективніше і найдешевше джерело тепла: природний газ, електрика, тверде паливо тощо та обираємо теплогенератор.
  3. Обрати тип опалювальної системи і опалювальні прилади, спираючись на теплопотреби будівлі і враховуючи побажання щодо комфортності та естетичності в аспекті дизайну приміщень.

Після вибору генератора тепла, виду опалювальної системи та приладів, фахівці переходять до проектування опалення, закупівлі необхідного обладнання та техніки і їхнього монтажу. Варто зазначити, що правильне встановлення не менш важливе, ніж добір та проектування, оскільки на цьому етапі необхідно виконувати все згідно з технічними потребами та нюансами, а помилки можуть коштувати дуже дорого. Тож, якщо ви шукаєте фахівців, які виконують якісний монтаж системи опалення у Львові – звертайтесь до компанії Теплософт. Ми спроектуємо та допоможемо обрати найвигіднішу опалювальну систему і встановимо все обладнання, щоб у ваші оселі було комфортно за будь-яких погодних умов.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ