Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Іноземці можуть перебувати в Україні лише 90 днів. Виняток - серби

Іноземці можуть перебувати на території Україні лише 90 днів впродовж півроку. Обов’язкова перерва між перебуванням в нашій державі – 3 місяці. Виняток становить Сербія. За міжнародними угодами її громадяни можуть знаходиться в Україні 30 діб і 30 діб за її межами. Повідомила прес-служба Державної міграційної служби України у Львівській області.

Законодавство України і міжнародні угоди підписані із зарубіжними державами містять чітко означені терміни перебування іноземців на теренах нашої держави. У більшості випадків це 90 діб у півроку. Наступний раз відвідати нашу державу без відкриття візи вони мають право не раніше аніж через 90 діб. Але, до прикладу, міжнародна угода із Туреччиною передбачає лише 60 діб.

Для іноземців підставами для продовження терміну перебування в Україні, є хвороба, отримання спадщини, догляд за хворими членами сім`ї . Звичайно, за наявності документів, що їх підтверджують.

На «гарячу лінію» ГУ Держаної міграційної служби України у Львівській області найчастіше надходять дзвінки із запитаннями, чи може залишитись іноземець в Україні, якщо він, до прикладу, незабаром одружується, а законний термін його перебування в Україні уже перевищений.

Євген Смаль, начальник відділу тимчасового перебування іноземців ГУ ДМС України у Львівській області, пояснює, що затримка в Україні у зв’язку із одруженням не є причиною для продовження терміну законного перебування в Україні. За три місяці, що даються іноземцю, питання одруження можуть бути вирішені без порушення законодавства. У органи юстиції заява подається за місяць до одруження. Варто знати це і планувати таку подію завчасно.

- А вагітність? Часто запитують, чи може чоловік-іноземець перебувати поряд із дружиною, якщо вона вагітна?

- Якщо є відповідна довідка про важкий перебіг вагітності і потребу догляду, то ця категорія іноземців може залишатись в Україні на підставі догляду за хворим членом сім`ї. Але не довше аніж 90 днів. Варто це враховувати. До вагомих причин належить і догляд за дружиною внаслідок важких пологів.

Якщо ж вагітна жінка-іноземка, то закон так само передбачає можливість її перебування в Україні додатково ще 90 днів.

Варто уваги й те, що коли іноземець має намір і підстави додатково залишитись в Україні, то повинен звернутись у міграційну службу не швидше ніж за 10 днів та не пізні, ніж за 3 робочих дні до закінчення законного терміну перебування.

Винятки у продовженні терміну перебування становлять особи, які оформляють дозвіл на постійне проживання в Україні. Їх термін перебування продовжують до того часу, поки вирішується питання про надання їм такого дозволу.

Докладніше із законодавством щодо термінів законного перебування іноземців на теренах України можна ознайомитись тут і тут.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ