Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Іран кораблями завіз до росії нову контрабанду дронів далекого радіусу

Іран використовував човни та державну авіакомпанію для контрабанди нових типів передових безпілотників далекого радіусу дії до росії для використання у війні проти України.
Фото: Getty Images

Про це повідомили газеті The Guardian джерела на Близькому Сході.

Видання пише, щонайменше 18 безпілотників доставили для військово-морського флоту росії після того, як рашистські офіцери та техніки здійснили спеціальний візит до Тегерана в листопаді, де їм продемонстрували повний спектр іранських технологій.

Йдеться про шість безпілотних літальних апаратів Mohajer-6, що мають радіус дії близько 200 км і несуть по дві ракети під кожним крилом масою до 40 кілограмів, решта 12 - Shahed 191 і 129, зазначає видання.

На відміну від безпілотників-камікадзе Shahed 131 і 136, які росія активно використовує для атак по цивільній інфраструктурі України, безпілотники високого польоту призначені для доставлення бомб і повернення на базу неушкодженими.

Більшість безпілотників, надісланих до росії, були таємно підібрані іранським судном з бази на узбережжі Каспійського моря, а потім передані в морі на катер ВМС росії, повідомили джерела. Інші були відправлені державною іранською авіакомпанією, додали вони.

Іран розташований на південному кордоні, а росія — на північно-західному кордоні Каспійського моря, що робить фізичні передачі між союзними країнами відносно простими.

Іран також відправив техніків до Москви, щоб допомогти ввести безпілотники в експлуатацію. Джерела показали, що троє іранських чиновників – загалом 54 чиновники – допомогли інтегрувати контрабандний корабель у російську армію.

The Guardian також вказує, що Тегеран відправив техніків до Москви, щоб допомогти ввести безпілотники в експлуатацію.

Як пише видання, безпілотники були виготовлені на заводі в Ісфахані, який 28 січня зазнав атаки безпілотника, імовірно, ізраїльського. Представники США заявили, що вважають, що Ізраїль керувався власними проблемами національної безпеки, а не намагався втрутитися у війну в Україні. Цей удар, як вважається, завдав значної шкоди виробництву найсучасніших систем озброєнь Ірану, включаючи високоточні керовані ракети та безпілотники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ