Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Кабмін прийняв низку постанов про медреформу

Уряд на засіданні в середу ухвалив низку постанов з приводу реформи системи охорони здоров'я.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у фейсбуці повідомила, що цими рішеннями визначено тарифи для оплати послуг за кожного пацієнта на первинному ринку; затверджено механізм укладення договорів закладів первинки з Національною службою здоров'я України; прийнято гарантії надання медичних послуг іноземцям і людям, які не мають українського громадянства; визначено, як буде функціонувати електронна система охорони здоров'я.

"Що нам дають ці рішення? Перше - встановлений механізм розрахунку тарифів за кожного пацієнта. У різному віці ми потребуємо більшої уваги від своїх лікарів. Зрозуміло, що доросла людина зазвичай менше потребує відвідуванні свого лікаря, ніж дитина чи людина похилого віку, тому держава буде оплачувати їх обслуговування на первинній ланці за вищими тарифами. Сума 370 гривень зберігається як базовий тариф для людей від 18 до 39 років. За пацієнтів іншого віку медустанови будуть отримувати більше", - зазначила Супрун.

На сайті Кабміну вказані коригувальні вікові коефіцієнти до базового тарифу (370 гривень) за людину в рік. Ідеться про прямі виплати від НСЗУ, що їх отримає медустанова за кожного пацієнта, який підписав із ним декларацію.

Так, коефіцієнт для дитини віком від 0 до 5 років становить 4 (1480 грн); від 6 до 17 років - 2,2 (814 грн). Коефіцієнт для людей віком від 18 до 39 років - 1 (370 грн); від 40 до 64 років - 1,2 (444 грн); 65 років - 2 (740 грн).

Супрун також пояснила, що рішення Кабміну регулюють порядок виплат лікарням за пацієнтів.

"Друге - тепер є законодавча база, яка дозволяє почати укладання договорів між Національною службою здоров'я України та медичними установами, які надають первинну медичну допомогу. Ті медустанови, які встигнуть укласти договір до 1 червня, вже з 1 липня почнуть отримувати справедливу оплату за надання медичних послуг за кожного пацієнта, який підписав декларацію з їх лікарями. Ті заклади, які не встигнуть, - зможуть укласти договір до 1 вересня. Тоді оплата за новою моделлю для них почнеться з жовтня", - додала вона.

У перехідний період протягом 2018 року заклади будуть отримувати додаткове фінансування за частину пацієнтів, які були прикріплені раніше за територіальним принципом.

Також Супрун зазначила, що основним інструментом документообігу між НСЗУ і медустановами буде електронна система охорони здоров'я. Усі процеси, як то укладання договорів, отримання звітів і отримання коштів за кожного пацієнта медустанови, будуть відбуватися тільки через електронну систему охорони здоров'я. Оплата за пацієнтів буде перераховуватися щомісяця.

За даними в.о. міністра охорони здоров'я, понад 1,6 мільйона декларацій вже підписано з пацієнтами під час кампанії "Лікар для кожної сім'ї".

Нагадаємо, Супрун раніше розповіла, як підписувати декларацію з особистим лікарем. Також читайте матеріал LB.ua про те, як працює електронний запис до лікаря.

Восени минулого року Верховна Рада прийняла медичну реформу. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "Гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ