Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

«Карпатам» виповнилось 49 років

18 січня львівській футбольній команді «Карпати» виповнилося 49 років. Про це повідомив прес-центр ФК «Карпати».

Нагадаємо, ФК «Карпати» було створено 18 січня 1963 року. Саме тоді, в квартирі тодішнього голови профспілок Львівської області Гліба Климова, було обрано назву для новоствореного футбольного клубу. В нараді брали участь директор заводу Львівсільмаш Іван Калиниченко та Юрій Зубач, тренер «Сільмашу», на базі якого, за задумом спортивних та партійних керівників області та міста, й мала бути створена нова команда.

Ідея створення профспілкової футбольної команди майстрів у Львові народилася у керівників та партійних чиновників міста і області у 1960 році. Адже команда львівського СКА, яка на той момент представляла Львів у чемпіонаті СРСР серед команд класу «Б», була фактично кузнею кадрів для московського ЦСКА та ростовського СКА, які грали у вищій лізі.

Профспілкову команду вирішили створити на базі Газзаводу, футболісти якого на той момент були найсильнішими у Львові. Зазначимо, що кістяк команди складали студенти Львівського державного інституту фізкультури, яких тренували колишній капітан знаменитого у повоєнні роки львівського «Спартака» Мирослав Турко та завідувач кафедри спортивних ігор ЛДІФК Василь Соломонко. У 1961 році команду у повному складі перевели на завод Львівсільмаш і називатися вона стала відповідно – «Сільмаш».Команду створили, але до статусу «майстрів» була непроста дорога. Згідно регламенту, щоб грати у класі «Б», необхідно було спочатку виграти першість міста, а потім у двоматчеій дуелі здолати переможця чемпіонату області. І лише тоді переможець отримував право поборотися за місце у класі «Б» з найгіршою командою своєї області за підсумками сезону.

Під орудою тренерського тандему Юрій Зубач / Василь Соломонко «Сільмаш» впевнено виграв спочатку першість і Кубок Львова, а потім й чемпіонат області. А в іграх за путівку в клас «Б» доля вдруге поспіль звела львів’ян з дрогобицьким «Нафтовиком». І знову перша гра на полі суперника. Той поєдинок «сільмашівці» програли 0:1, але в матчі-відповіді зуміли не просто реваншуватися, а переграти «нафтовиків» по всім статтям. Рахунко 3:0 говорить сам за себе. Але зіграти у класі «Б» «Сільмашу» так і не довелося. Одразу по завершенні сезону 1962 року рішенням Федерації футболу СРСР була створена друга група класу «А» – проміжна ланка між вищою союзною лігою і класом «Б» – і в ній було виділено місце для профспілкової команди Львова.

Відтак, і було створено нову футбольну команду,що й дістала назву «Карпати».

Можливо, якби ті події відбувалися за нинішньої політичної ситуації, то швидше за все зупинилися б на назві «Галичина» і це було б цілком логічно та правильно. Але на вулиці був початок 60-их років минулого століття... Чому команда дістала назву «Карпати»?По-перше, жодна команда, що грала в той час на всесоюзній арені, такої назви не мала; по-друге, вона насправді вказувала на цілий регіон, який презентує футбольний колектив; по-третє – жодної політики, а це, враховуючи особливо палку любов партійних чиновників з Москви і Києва до мешканців Західної України, яких інакше як бандерівцями й не називали, було також немаловажно.

fckarpaty.lviv.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ