Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Касько пропонує "прокурорське самоврядування"

Конкурси до регіональних прокуратур та Генпрокуратури і далі не матимуть успіху, якщо вони проводитимуться за нинішніми правилами. Оновлення можливе лише за участі прокурорів з країн ЄС, США та Канади. Таке переконання висловив заступник Генпрокурора України Віталій Касько в інтерв'югазеті "День".

"Подальші конкурси до регіональних чи Генеральної прокуратури, якщо вони будуть проводитися за такими правилами (а судячи з усього, їх за такими правилами і хотіли провести), не матимуть успіху. На мою думку, вихід із цієї ситуації один - це створення прокурорського самоврядування, але не з тих прокурорів, яких ми маємо зараз", - сказав Касько.

Він уточнив, що елементом прокурорського самоврядування є Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), що складається з 11 членів: 5 прокурорів та 6 осіб, обраних іншими інституціями - один адвокат, двоє науковців, три особи, обрані омбудсменом за погодженням Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Але якщо всюди призначити п’ять чинних прокурорів із нинішньої централізованої системи за умовами, коли кандидати будуть наперед "погоджені", а саме голосування буде фікцією, то прокурорське самоврядування не працюватиме.

"Пропонується єдиний вихід із цього сумного становища - призначити до комісії за квотою прокуратури на перехідний період прокурорів із країн ЄС, США та Канади, яких запропонують ці країни через свої диппредставництва в Україні, а донори можуть взяти на себе фінансування їхньої роботи. Це можуть бути чинні прокурори або колишні прокурори, які володіють українською (зараз є такі кандидатури), а тих, хто не володіє українською, ми забезпечимо перекладачами. І на перехідний період у три роки вони мають бути членами КДКП - думаю, якщо ми візьмемо до неї експатів, із боку українського суспільства, до неї навряд чи будуть претензії щодо незалежності та неупередженості", - підкреслив Касько.

За його словами, до компетенції КДКП належатиме призначення прокурорів, переміщення та підвищення їх по службі, і вирішальними тут будуть професійні якості.

"Те ж стосується і дисциплінарних проваджень: якщо хтось скаржиться на прокурора, КДКП це розглядатиме, що створить гарантії незалежності для прокурора. Сподіваюся, завдяки цьому вдасться виконати нормальне очищення системи", - зазначив заступник Генпрокурора.

Він також додав, що комісія сама мала б розробити нормативні акти своєї діяльності за західними стандартами, а потім передати естафету українським прокурорам, які будуть нормально здійснювати прокурорське самоврядування. Крім того, ця ж комісія може взяти на себе проведення оновлення складу регіональних та Генеральної прокуратури. І тоді ми отримаємо очікуваний суспільством результат, а не псевдореформу.

"На мою думку, наразі це єдиний варіант, якщо ми хочемо якісно змінити систему прокуратури еволюційним шляхом", - резюмував Касько. 

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ