Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Керрі анонсував зняття санкцій з Ірану в найближчі дні

Після зняття санкцій Іран отримає доступ до заморожених активів на 50 млрд доларів, а також зможе збільшити експорт нафти, - Дзеркало тижня.

Держсекретар США Джон Керрі підтвердив, що очікує в найближчі дні оголошення про старт реалізації угоди по атому між "шісткою" і Іраном. 

"День початку реалізації, тобто той день, коли Іран доведе, що він в достатній мірі згорнув свою атомну програму і тому може почати отримувати вигоду від скасування санкцій, настане дуже скоро. Ймовірно, протягом найближчих днів", - заявив він у ході виступу в Університеті національної оборони США.

Раніше в середу заступник глави МЗС Ірану Аббас Аракчі повідомив, що, за його даними,  МАГАТЕ в п'ятницю опублікує фінальний звіт щодо іранської ядерної програми.

"МАГАТЕ в п'ятницю випустить фінальну доповідь, яка повинна підтвердити, що Іран виконав свої зобов'язання в рамках угоди щодо атому", - наводять його слова іранські ЗМІ.

За словами Аракчі, після цього, у суботу або неділю, глава МЗС Ірану Джавад Зариф і голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, як очікується, поширять спільну заяву про початок реалізації угоди щодо атому між Іраном і "шісткою" міжнародних посередників. У документі, зокрема, буде порушено питання про зняття міжнародних санкцій з Тегерана.

Угода між Іраном і "шісткою" передбачає, що частина санкцій з Тегерана буде знята, коли в МАГАТЕ підтвердять, що іранська сторона виконала свої зобов'язання щодо обмеження ядерної програми.

У середині грудня 2015 року президент країни Хасан Рухані сказав, що розраховує на зняття санкцій, пов'язаних з ядерною проблемою, в кінці грудня або в січні.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ