Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Коаліційні переговори: десять років шантажу і поділу

Судячи з усього, БПП і Народний фронт готуються до формування коаліції в складі двох фракцій, діставшись необхідну кількість депутатів з числа позафракційних.

Про це у блозі на УП написав Мустафа Найєм.

"Мені це не подобається. Називати одних депутатів "тушками" і позбавляти їх мандата, і при цьому тут же формувати коаліцію з інших позафракційних - це не comme il faut. Я ще можу зрозуміти, коли членами фракції стають депутати-мажоритарники. Але вступ до фракції депутатів, які пройшли за списками інших партій мені здається взагалі неприйнятним. Залишається сподіватися, що у керівництва НФ і БПП вистачить розуміння, щоб не добирати депутатів з числі колишніх регіоналів.

Але важливо розуміти, що до такого формату створення більшості в першу чергу штовхнули Батьківщина, Самопоміч і РПЛ.

Всі ці три фракції ведуть одну й ту ж саму гру - залишатися в процесі, заробляти очки і при цьому не брати на себе ніякої відповідальності.

Самопоміч єзуїтськи заявила, що готова підтримати Наталю Яресько, але вступати в коаліцію не буде, прекрасно розуміючи, що без коаліції висунення будь-якого прем'єра неможливо апріорі. РПЛ грає свою гру, чекаючи, коли все завалиться і їх попросять повернутися в обмін на крісло спікера.

У переговорах залишилася Батьківщина, і, отримавши золоту акцію, висунула абсолютно популістичні вимоги, які в деяких моментах суперечать навіть тому, що Юлія Тимошенко та її фракція підписували ще рік тому. (Де були ці вимоги рік тому ?! Чому вони раптом стали ультиматумами?)

Треба бути чесним і називати речі своїми іменами. Це шантаж. І в дійсності Юлія Тимошенко вже почала парламентську кампанію. Наскільки мені відомо в багатьох посольствах Батьківщині прямо вказували на абсолютно безвідповідальну політику розхитування ситуації під вибори і небажання увійти в коаліцію. Відчувши загрозу дискредитації, Батьківщина змінила маневр і вирішила, що нічого не заважає почати виборчу кампанію з тези "ми хотіли в коаліцію, але нам не дали".

Ну і найголовніше. Всі ці ігри я спостерігаю з 2006 року, коли проходили переговори про створення ще першої коаліції за участю Тимошенко, Олександра Мороза та Романа Безсмертного (до речі, думаю, Роман Петрович може поділитися безцінним досвідом і знаннями про такі переговори з Юлією Володимирівною).

Десять років. І ніяких змін. Шантаж і розподіл в різних комбінаціях", - написав Мустафа Найєм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ