Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Коротко про головне: гід з протезування зубів

Відколовся один зуб чи бракує всього зубного ряду – будь-яка дентальна проблема має своє рішення, завдяки сучасним методам протезування.

Не слід вважати, що втрата зубів – проблема людей старшого віку: кожен другий втрачає перший зуб ще до 30 років. Тому не дивно, що протезування зубів у Києві – одна з найбільш затребуваних послуг стоматологічних клінік.

65bbddb96547b.webp

Що таке дентальне протезування?

Протезування – напрямок стоматології, головна мета якого – відновлення зруйнованих зубів чи встановлення спеціальних ортопедичних конструкцій замість втрачених зубів. Ці конструкції називаються протези зубні, вони виготовляються для кожного пацієнта індивідуально.

Коли потрібне протезування зубів?

Показаннями до встановлення дентальних протезів є:

  • відсутність одного чи декількох зубів;
  • повна адентія;
  • руйнація коронкової (верхньої) частини зубу понад 50%;
  • тріщина зубної коронки чи кореня;
  • естетичні вади зубів в зоні посмішки.

До кого звертатися, щоб поставити протез?

Протезуванням зубів займається окремий лікар – стоматолог-ортопед. Цей спеціаліст проводить діагностику стану ротової порожнини та щелеп, обирає оптимальний вид протезування зубів і встановлює ортопедичні конструкції.

Які бувають зубні протези?

Протези поділяються за типом фіксації на дві великі групи: знімні та незнімні. В кожній групі – кілька найбільш затребуваних видів протезів, що відрізняються за конструкцією та матеріалами.

Постійні протези

Незнімні зубні протези фіксує ортопед і зняти їх самостійно пацієнт не може. Це найбільш зручні у використанні конструкції, адже вони не потребують спеціального догляду, виглядають і сприймаються пацієнтом як власні зуби.

Види незнімних ортопедичних конструкцій:

  • коронки: одиночні протези, що відновлюють анатомічну форму верхньої частини зуба і його функціональність. Коронка встановлюється на підготований зуб або штифт, у разі відсутності зуба – на імплант. Це найбільш популярний вид протезів. Коронки виготовляють з металокераміки, медичного фарфору чи диоксиду цирконію. Тимчасовий варіант – акрилові коронки;
  • мостоподібні конструкції, або мости: кілька з’єднаних у ряд коронок, що тримаються на двох опорних зубах. Міст, зазвичай, встановлюється коли відсутні до 3-х зубів поспіль;
  • вкладки: проміжний варіант між пломбою і коронкою. Вкладка заповнює порожнину, що утворилася в результаті руйнування коронкової частини зуба. Ця конструкція встановлюється на молярах – жувальних зубах;
  • вініри: мікропротези, які за виглядом подібні до нігтьової пластини, але ще тонші (товщина вініру – до 0,3 мм). Виготовляють вініри з кераміки чи композитних матеріалів і фіксують на передній частині зубу. Основне призначення цих мікропротезів – усунення естетичних вад зубів.

Знімні ортопедичні конструкції

Знімний протез також встановлюється стоматологом, але пацієнт за потреби сам дістає і ставить на місце ортопедичну конструкцію. Цей вид протезів використовується виключно для заміни втрачених зубів. Зазвичай, знімні протези встановлюють при відсутності значної кількості зубів чи при повній адентії.

Популярні знімні протези:

  • пластинкові конструкції: суцільні акрилові протези – сучасна модифікація вставних щелеп. Ці протези вже не треба тримати в склянці на тумбочці, вони виглядають більш натурально. Пластикові штучні зуби – бюджетний варіант повного протезування;
  • нейлонові протези: виготовляються з силіконового базису, на якому фіксуються коронки. Застосовуються при частковій чи повній адентії. Тримаються на присосках завдяки вакуумному ефекту. Більш комфортні у носінні, ніж тверді акрилові щелепи;
  • бюгельні протези: найбільш надійні, зручні та довговічні. Це частковий знімний протез, який допомагає за відсутності кількох зубів. Форма конструкції добирається індивідуально і залежить від конкретної клінічної ситуації пацієнта. Завдяки спеціальному елементу – металевій дузі (бюгелю) протез має підвищену міцність.

Що таке протезування All on 4?

Технологія All on 4 (All on 6) – це новітній метод, який дозволяє поєднати імплантацію та протезування. На відміну від класичної імплантації, коли зуби відтворюються поштучно, технологія «Всі на чотирьох (шести)» дозволяє відновити весь зубний ряд одразу. Застосовується повний протез, що встановлюється на 4 або 6 імплантів. Але це не знімне протезування: конструкція фіксується один раз і використовується на кшталт мостоподібного протезу.

Який протез найбільш довговічний?

Довговічність встановленого протезу залежить від його типу, матеріалів і умов носіння. Найбільш тривалий строк експлуатації мають цирконієві коронки – понад 20 років. Керамічні вініри, вкладки і коронки – 15-20 років. Металокерамічні конструкції розраховані на 7-10 років використання.

Серед знімних конструкцій найшвидше доведеться замінити акриловий протез, адже строк служби пластмаси – 2-2,5 роки. Нейлонові протези більш довговічні – до 5 років. Бюгельні конструкції прослужать до 10 років.

65bbdde79a1cb.webp

Скільки коштує протезування зубів?

Найбільш популярний вид протезування – металокерамічна коронка коштує від 3 тис. грн. Кераміка чи діоксид цирконію вийде в 2-3 рази дорожчою. Вартість керамічної вкладки – 4-6 тис. грн. Ціна мостоподібного протезу залежить від кількості коронок і використаних матеріалів. Найдорожчий – голлівудський вінір: 9-10 тис. грн.

Найдешевший серед знімних – акриловий протез: від 5 тис. грн. Повний нейлоновий протез коштує на 50% дорожче. Вартість бюгельних конструкцій – від 11 тис. грн., в залежності від розміру і типу фіксації.

Завдяки різноманітним видам сучасних дентальних протезів, стоматологи-ортопеди мають можливість запропонувати кожному пацієнту оптимальний відповідно до його ситуації варіант.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ