Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Кому найчастіше потрібна невідкладна стоматологічна допомога, і ще 5 болісних запитань

Біль чи травма зуба рідко стають приводом викликати швидку. Для цього й існує спеціалізована невідкладна стоматологічна допомога, і про неї варто знати кожному.

У нашій статті ви знайдете відповіді на найбільш актуальні питання про цю важливу службу.

Іноді дочекатися запису до свого фахівця нереально, і доводиться звертатися по невідкладну допомогу. Так-так: невідкладна стоматологічна допомога існує, і це окрема служба з черговими досвідченими стоматологами. Без неї неможливо уявити безпеку й повноцінний догляд за пацієнтами, тому варто дізнатися про неї трішки більше.

  1. Як зрозуміти, що візит до стоматолога вже не можна відкладати?

Ігнорувати біль неможливо: саме він змушує звернутися за невідкладною стоматологічною допомогою навіть тих пацієнтів, які роками намагалися уникати візиту до фахівця. Від болю іноді навіть не рятують медикаменти, і він може бути:

  • різким, і відчуватися лише під час дотику до зуба;
  • пульсуючим, особливо при вживанні холодного, солодкого й кислого;
  • гострим і нестерпним;
  • тупим і нескінченним.

Іншою важливою причиною якнайшвидше звернутися до цілодобової стоматології є травма зуба: руйнування, вивих, забій чи перелом. Тут важливим стає не лише відчуття болю, а й ризик приєднання інфекції, через що звертатися за невідкладною допомогою необхідно якнайшвидше.

  1. Кому частіше потрібна невідкладна допомога?

На жаль, кожна людина може стикнутися з необхідністю звернутися за невідкладною допомогою до чергового стоматолога. Однак, частіше це потрібно людям, які уникають регулярних оглядів. Це призводить до:

  • розвитку й поглиблення карієсу;
  • пульпіту – запалення зубного нерва;
  • періодонтиту – інфекції навколозубних тканин;
  • появи кісти, гранульоми, флюсу чи іншого небезпечного новоутворення.

Як результат – біль та руйнування зуба, що призводить до більш тривалого та складного лікування. Іноді зуб доведений до такого стану, що його неможливо врятувати.

  1. Що трапиться, якщо не звернутися за невідкладною стоматологічною допомогою?

Окрім ризику втратити зуб і відчуття, що сусідні одиниці почали розхитуватися, існує небезпека поширення інфекції. Тобто, каріозні бактерії, що проникли глибоко в зубну тканину, можуть потрапити до кровотоку, і призвести до сепсису й летальних наслідків.

  1. Чи можливо впоратися з карієсом самостійно?

Досі можливо знайти людей, які намагаються спилити уражені ділянки зуба наждачним папером чи вичистити голкою, «пролікувати» пульпіт таблеткою аспірину, прикладеною до ясен (аж до хімічного опіку) чи запити знеболювальне алкоголем «для кращого ефекту». Біль у будь-якому випадку повернеться, а бактерії залягають набагато глибше, продовжуючи руйнувати зуб (і ваше життя). Ось чому необхідно своєчасно звертатися до фахівців.

  1. Що як черговий лікар виявиться нефаховим?

Чергові лікарі невідкладної стоматологічної допомоги – це ті ж самі лікарі, до яких вдень можна записатися на огляд та лікування. Після травми або при нестерпному болю не варто чекати запису до «свого» стоматолога: важливо лише обрати респектабельну клініку, і повністю покластися на професіоналізм її фахівців.

  1. Чи ефективні народні методи?

Як ви вже змогли переконатися, повністю видалити всі бактерії з зубної тканини неможливо. Припарки й теплі компреси не лише не покращують стан, а й можуть зробити гірше, адже при нагріванні мікроорганізми розмножуються іще швидше.

Все, що ви від вас залежить – випити знеболювальне і якомога швидше звернутися до фахових стоматологів. Вони чекають на вас у клініці Осадчого в будь-який час і з будь-якому проблемою. Головне – не зволікати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ