Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Стоматит у дитини - як розпізнати та швидко вилікувати?

Ваша малеча вередує, пропав апетит, підвищилася температура? Всі ці симптоми можуть вказувати на те, що у малюка стоматит.

Із всіх запальних процесів ротової порожнини у дітей стоматит займає перше місце. Основна небезпека полягає в тому, що з часом таке захворювання призводить до зниження імунітету. Головне, при підозрі на стоматит у дитини вчасно звернутися до фахівця дитячої стоматології в Ірпені. Без грамотного лікування постає загроза поширення інфекції, можуть розвинутися симптоми сильної інтоксикації, і дитину потрібно буде госпіталізувати.

За якими симптомам можна визначити, що у дитини стоматит?

Крім очевидних симптомів, які одразу впадають в очі, такі як біль в ротовій порожнині та підвищення температури, є ще ряд суттєвих проявів, на які потрібно звернути увагу, щоб визначитися, чи є у дитини стоматит.

  • Почервоніння та набряк порожнини рота;
  • свербіння;
  • підвищення виділення слини;
  • виразки на щоках, язику, губах;
  • біло-жовтий наліт на яснах;
  • неприємний запах з рота.

Які бувають види стоматиту в дитини?

Діти можуть страждати від таких видів стоматиту:

  • Кандидозного або "молочниця". Такий вид захворювання викликають грибки роду Candida. У групі ризику перебувають недоношені або ослаблені малюки. Проявляється у вигляді почервоніння слизової, набряклості та виникненню білястого нальоту.
  • Афтозний стоматит. На слизовій оболонці ротової порожнини утворюються болючі афти або виразки. Така хвороба протікає на фоні підвищення температури та збільшення лімфатичних вузлів.
  • Бактеріальний стоматит. Збудниками інфекції є такі бактерії, як стафілококи та стрептококи. У малюка рясно виділяється слина, болять і кровоточать ясна. На слизовій утворюються поодинокі виразки, вкриті білою плівкою.

Лікар, після обстеження, призначить правильну терапію дитині згідно з видом стоматиту. Це можуть бути антисептичні засоби, протигрибкові, знеболювальні, імуномодулятори. Після усунення проявів гострого інфекційного процесу, дорослі повинні дотримуватися для дитини спеціальної дієти, додати вітамінні препарати, особливо вітаміни групи В.


Самолікування небезпечно, особливо в дітей, а не тільки в дорослих. Результати некваліфікованого втручання складно передбачити. Добре, що стоматологічна клініка DentaDerm займається лікуванням хвороб зубів та запаленням слизової ротової порожнини, включаючи стоматит не тільки у дорослих, а й у маленьких пацієнтів. Будь ласка, довірте здоров’я дітей професіоналам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ