Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кожне третє провадження не розглядається судами, - НАБУ

У 47 справах з-поміж 140 проваджень, в яких детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування, а прокурори САП скерували обвинувальний акт до судових інстанцій, розгляд по суті не розпочався через те, що досі не відбулося підготовчого засідання. Про це повідомили у прес-центрі НАБУ.

Зокрема, у  об’єднаному провадженні за фактом завдання збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» вже 16 місяців (з 8 грудня 2016 року) не може відбутися підготовче засідання. Через заплановані відпустки суддів, наступне засідання призначили на 14 вересня.

У провадженні за обвинуваченням судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, скерованому до суду в січні 2017 року, чергова спроба провести підготовче засідання у квітні 2018 року не увінчалася успіхом через відпустку судді та неможливість прибути обвинуваченому до зали судових засідань. Наступне засідання призначили на 26 червня.

Інший яскравий приклад – справа стосовно Директора ДП «Червоний землероб» та двох приватних підприємців, яку не можуть призначити до розгляду вже майже рік. 14 травня справу скерували до Апеляційного суду Черкаської області для визначення підсудності, однак станом на 31 травня 2018 року розгляд апеляції досі не призначений.

Загалом, лише у 32 справах від НАБУ і САП ухвалені судові рішення, однак більшість з них затверджують угоди про визнання винуватості з другорядними учасниками корупційних схем. Так, у травні винесено вирок стосовно заступника начальника управління  – начальника відділу в Генеральній прокуратурі України, яким затверджено угоду. Рішення набуде чинності за місяць – 25 червня.

Винесені обвинувальні вироки можуть стати підставою для повернення в дохід держави коштів та майна, на які накладено арешт на стадії досудового розслідування.

Детальніша інформація про провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, доступна в розділі сайту Національного бюро «Справи у суді» та в оновленій інфографіці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ