Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кравчук пояснив, чому він ніколи не погодиться представляти Україну у Мінську

Перший Президент України Леонід Кравчук назвав пропозицію представника української сторони у тристоронній контактній групі у Мінську Леоніда Кучми замінити його у конатктній групі емоційною і додав, що ніколи б не пристав на таку пропозицію. Про це він розповів у ексклюзивному коментарі УНН.

"Щодо поняття "контактна група". У міжнародних, скажімо, високих документах є міжнародна група по підготовці якогось документу, нехай вона називається контактна. Але чому контактна група тоді підписує домовленості? От 13 пунктів підписав не П.Порошенко, ні Ф.Олланд, ні А.Меркель, ні В.Путін. Їх підписала контактна група, у складі Л.Кучми, представників ОБСЄ, представника Росії і двох якихось чоловіка від "ЛНР" і "ДНР". Тоді, чи це документ високого міжнародного значення, високої сили? Чи може він бути поданий на ратифікацію в Верховну Раду? Ні, тому що це не є документ підписаний главами держав, або міністрами закордонних справ або прем'єр-міністрами, бо тільки такі документи є такими, які дозволяють їх ратифікувати", - наголосив Л.Кравчук.

Крім того, за словами першого Президента, вже більше року жоден пункт мінських угод не виконано, жодне питання, яке є принциповим, стратегічно важливим для України, а саме територіальна цілісність, кордони, розповсюдження українського суверенітету на всю територію України, – не вирішується.
"Обмін полоненими, розмінування, відведення важкого озброєння - це питання, які там ( у Мінську – ред.) піднімаються і обговорюються, але не вирішуються. Для чого мені, громадянину України робити вигляд, що ми щось робимо і маємо результат", - зазначив він.

Кучма запропонував Кравчуку замінити його в Трьохсторонній контактній групі

Л.Кравчук додав, що поставився до пропозиції Л.Кучми з сарказмом.

"Я сказав, що не маю ніяких прав, мені нема з ким говорити. З ким там буду говорити і про що? Він (Л.Кучма – ред.) каже, що указ буде виданий і ви будете їхати. Проте указ Президента розповсюджується тільки на посадових осіб, а я не посадова особа. І Леонід Данилович не посадова особа, тому це моя добра воля – їхати чи не їхати. Якщо я побачу в цьому сенс, побачу результат, то я сам прийду і скажу – вибачте, я побачив, що є можливості і я можу вплинути і прошу дозволити поїхати та гарантую, що привезу результат. Якщо я цього не бачу, то чого туди поїду? Кажу відверто, що не вірю у те, що зміг би замінити Леоніда Даниловича", - додав перший Президент.

Він також розповів, що ніколи б не взяв участі у Тристоронній контактній групі.

"Для чого записувати в 13 пунктів проведення виборів на Донбасі і внесення для цього змін у Конституцію? Щоб легалізувати ту владу яка там є, щоб перенести кордони, щоб зробити анклав, який буде тиснути на Україну присилаючи сюди диверсантів і всяку погань? Я хочу брати в цьому участь? Цього не може ніколи бути. Якщо б мені запропонували, то я оприлюднив би свою позицію і сказав би: шановні громадяни України, мені вже залишилось небагато і я не хочу фальшувати перед вами, тому від цього відмовляюся, адже не бачу в цьому сенсу ні по формі, ні по смислу", - підсумував перший Президент України.

УНН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ