Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кров на вагу золота: репортаж з Мобільного центру крові у Львові

Як функціонує перший в Україні Мобільний центр крові та у чому особливість цієї доброчинної ініціативи?

Поруч із автобусом у центрі Львова збирається черга громадян. Вони жваво розмовляють між собою, у той час як журналісти роблять світлини, а волонтери роздають воду та частування. Сьогодні, 11 квітня, у рамках проєкту “Твоя кров. Моє життя. Наша перемога” розпочав публічну роботу перший в Україні повноцінний Мобільний центр крові.

Фото Гал-інфо

Долучитись до проєкту могли усі охочі, які не мають абсолютних чи тимчасових протипоказань до донорства. Для участі необхідно було попередньо зареєструватися та обрати зручний для себе час проведення забору крові. 

“Після проходження реєстрації на майбутніх донорів чекає  робота із медичними фахівцями. Автобус оснащений лабораторією, у якій працює медперсонал, який визначає групу крові майбутнього донора, визначає його рівень гемоглобіну, перевіряє самопочуття, і лише тоді допускає до донації. Всередині автобуса та біля нього працюють також волонтери, які надають свої послуги з реєстрації донорів та надання послуг кофібрейку”, - розповів волонтер та співорганізатор Мобільного центру Святослав Кобель.

Забір крові у Мобільному центрі відбувається публічно вперше. Проте раніше організатори вже реалізовували цей спосіб донації на території лікарні Святого Пантелеймона, що на вулиці Миколайчука. Пан Святослав зазначає, що у перший раз їм вдалось зібрати близько 40 людей, а вдруге - 50. Зараз організатори очікують до 70 донорів та навіть більше. 

Представник “Ветеран медіа” Тарас Репицький у коментарі для Гал-інфо розповів, що проєкт "Твоя кров. Моє життя. Наша перемога" створений в колаборації організацій, які вже мали раніше досвід роботи з донорством крові. Зокрема, діяльність Мобільного центру реалізовують Перше медичне об'єднання Львова, ГО «Народна самооборона Львівщини», ДонорUA та ГО «Ветеран Медіа». 

Фото Гал-інфо

 “Ідея об’єднати зусилля для реалізації такого способу донорства виникла у жовтні минулого року, а вже згодом благодійники з Німеччини передали цей автобус, який попередньо придбали в Данії”, - розповів пан Тарас. 

За словами волонтера Святослава Кобеля, облаштування автобуса зайняло близько двох місяців. Мобільний центр крові облаштований ліжками для донорів, місцем для відпочинку до та після процедури. Для зберігання крові пацієнтів є спеціальний холодильник.

Одна із донорів крові пані Ксенія розповіла Гал-інфо, що дізналась про проєкт від друзів і перед здачею крові зовсім не хвилюється. “Я підтримую таку ініціативу, тому що це ще один спосіб допомоги у часі війни, окрім донатів коштів. Значну частину цієї крові передадуть саме військовим, а тому цей проєкт надзвичайно потрібний”, - зазначає донорка.

Пані Галина, ще одна донорка крові, розповіла, що організація такого центру крові є цінною для тих, кому не завжди вдається вирушити до конкретних установ, де можна здати кров. Мобільність автобуса дозволяє долучитись до донації у зручній для людини локації. 

“Цінність ініціативи полягає у тому, що зараз кров на вагу золота, адже ми живемо у часі війни. Отриману кров ми доставляємо передусім на передові позиції, де вона є найбільш необхідною, а також передаємо і для представників цивільного населення, які її потребують. Тому така ініціатива є надзвичайно актуальною”, - також зазначив пан Святослав. 

Додамо, що організатори планують розвивати проєкт “Твоя кров. Моє життя. Наша перемога”. Зокрема, незабаром Мобільний центр крові працюватиме у визначених локаціях у різних районах міста. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ