Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Крим повернеться до України впродовж півроку після відходу Путіна, - Березовець

Повернення Криму до України буде тривалим і, очевидно, розтягнеться на 10-15 років, проте це буде мирний шлях. Новий очільник Росії, що прийде на заміну Путіну, буде змушений домовлятися із Заходом, й оминути питання Криму не вийде. Таку думку під час презентації своєї першої книжки «Анексія: острів Крим» висловив відомий український політичний експерт, уродженець Керчі Тарас Березовець.
Фото - УкрМедіа

Презентація дослідження відбулась на Форумі видавців у Львові. Крім Тараса Березовця, участь у ній взяв радник президента Олег Медведєв та керівник проекту «Крим. Реалії» Олександр Янковський. 

Хронологічні рамки презентованого дослідження обмежені одним місяцем – від масових розстрілів на Майдані Незалежності 18 лютого 2014 року, після яких розпочався процес анексії, й до 18 березня 2014 року, коли «Республіку Крим» було включено до Конституції Російської Федерації в якості нового федерального суб’єкта.

Під час роботи над книжкою Тарас Березовець взяв інтерв’ю в понад 40 українських учасників подій (Турчинова, Яценюка, Парубія, Мамчура, Тимчука та ін.), в понад 30 представників Росії та кримських сепаратистів. Це дозволило скласти докладне уявлення про події, що призвели до аншлюсу півострова.

За словами політолога, план з анексії Криму був готовий в Росії вже в 2008 році, після агресії проти Грузії. Путін збирався приєднати півострів 2015 року під час президентських виборів в Україні, проте Євромайдан надав слушний момент для проведення аншлюсу на рік раніше. Позаяк операція була детально спланована, реалізація була дуже стрімкою й успішною. Росія щедро купляла генералів та командирів українських підрозділів у Криму, розкладаючи і так не готових стріляти в росіян військових.

При цьому учасники презентації відкинули припущення, що тодішнє керівництво країни «здало» Крим.

«В Турчинова дибки ставало волосся, коли йому доповідали, що в Україні є лише 5 тисяч військових, які готові до бойових дій. Це Житомирська, Херсонська та Миколаївська аеромобільні бригади», – наголосив Олег Медведєв.

Насамкінець Тарас Березовець пообіцяв, що підготує другий том праці, в якій запропонує рекомендації, які допоможуть повернути Крим в Україну. За його словами, повернення не буде швидким, розтягнеться на 10-15 років, проте це буде мирний шлях. Після відходу Путіна (чи то заміни, чи то смерті) нове керівництво Росії буде змушене домовлятися із Заходом, й питання Криму буде однією з принципових умов співпраці. Тому, за припущенням Тараса Березовця, повернення півострова відбудеться впродовж 6 місяців після відходу Путіна.

При цьому, за інформацією Олександра Янковського, підтримка України на півострові зростає, попри старання російської пропаганди. Мешканці Криму вже мали добру нагоду стикнутися з адміністративною системою Росії й доходять розуміння про переваги української демократії. 

Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ