Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кримський суд заборонив Меджліс

У Криму Верховний суд, підконтрольний окупаційній владі, у вівторок, 26 квітня, визнав Меджліс кримськотатарського народу "екстремістським громадським об'єднанням" і заборонив його діяльність в Росії, задовольнивши таким чином позов "прокурора" Наталії Поклонської. Про це повідомили ЗМІ.

"Визнати об'єднання, що називається "меджліс кримськотатарського народу" екстремістською організацією і заборонити його діяльність", - сказала т. зв. суддя Наталія Терентьєва. Рішення суду може бути оскаржене протягом місяця.

Після оголошення вироку присутні негайно покинули залу.

На вулиці перший заступник Меджлісу Наріман Джелял пообіцяв присутнім, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію й шукати всі можливі шляхи для європейського суду.

Також Наріман Джеляль заявив, що організація є міжнародною і не може бути заборонена в Росії.

Напередодні на засіданні суд долучив до справи рішення так званої прокурора Криму Наталі Поклонської про припинення роботи Меджлісу від 13 квітня.

Як відомо, 18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких зупинено в РФ "у зв'язку зі вчиненням ними екстремістської діяльності".

Цей крок засудили Україна, низка міжнародних організацій і правозахисників.

Кримські татари вважають це переслідуванням і обмеженням прав корінного народу Криму.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові є "внутрішньоросійським питанням", і Росія не збирається дослухатися до "рекомендацій" ззовні.

Своєю чергою прокуратура Автономної Республіки Крим, яка розташована у Києві, розпочала кримінальне провадження через незаконну заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму. 

Тиждень, УП, ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ