Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Кулеба: Держава має забезпечити право кожної дитини виховуватися в сім’ї

Система усиновлення в Україні потребує змін, які забезпечать право кожної дитини виховуватися в сім’ї. Про це заявив уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба під час прес-конференції до Дня усиновлення, - інформують у прес-службі Президента України.
Микола Кулеба, Юлія Соколовська і Леонід Лебедєв під час прес-конференції до Дня усиновлення

У конференції також взяли участь міністр соціальної політики Юлія Соколовська, радник міністра Леонід Лебедєв та мама-усиновлювач Наталія Загроцька.

ʺНині понад 20 тисяч дітей проживають в українських сім’ях усиновлювачів. Я дякую кожній родині, яка прийняла дитину-сироту і зробила її щасливоюʺ, – зазначив Микола Кулеба.

Загалом в Україні близько 65 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проживають у сімейних формах виховання. Це опіка та піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Понад шість тисяч дітей залишаються в інтернатних закладах. Частина дітей втратила статус через усиновлення.

Понад 90 тисяч дітей, які мають біологічних батьків, проживають в інтернатних закладах.

ʺЦі діти – так звані соціальні сироти, хоч, відповідно до законодавства, такого поняття немає. Але статистика свідчить, що велика кількість дітей, які живуть в інтернатах, не мають достатнього спілкування, турботи та догляду з боку їхніх батьків. Ці діти – заручники системи. Фактично вони є сиротами, але не можуть бути усиновлені через відсутність статусу дитини-сироти. А інтернат не зацікавлений у наданні цього статусу дитині. Адже тоді вона може бути влаштована в сім’ю, і заклад втратить свій ʺресурсʺ, на який отримує грошіʺ, – розповів уповноважений Президента з прав дитини.

Зі свого боку міністр соціальної політики Юлія Соколовська зауважила, що на інтернатну систему виділяється багато коштів, але вона не є ефективною.

ʺМи маємо відійти від фінансування інтернатів і перейти до допомоги родині, щоб дитина залишалася в сім’їʺ, – підкреслила вона.

У 2018 році в Україні 1358 дітей було усиновлено українцями, а 372 – іноземцями. Понад 1500 кандидатів в усиновлювачі сьогодні перебувають у черзі.

ʺТака ситуація пояснюється тим, що більшість усиновлювачів хочуть здорову дитину до п’яти років. А таких дітей небагато. Більшість із шести тисяч дітей, які перебувають в інтернатних закладах, – це саме діти, старші п’яти років, які мають інвалідність, мають братів та сестерʺ, – пояснив Микола Кулеба.

Наталія Загроцька поділилася власним досвідом виховання дітей:

ʺЯ виховую 10 дітей, семеро з них – діти з інвалідністю. І хочу сказати, що інвалідність – це не перепона, якщо ви обізнані, як правильно піклуватися про дитину, як її правильно вчити. Хочу закликати людей не боятися усиновлювати дітейʺ.

ʺСистема усиновлення в Україні потребує змін. Це питання скасування таємниці усиновлення, підтримки родини, надання статусу дітям. Держава має впровадити необхідні зміни задля забезпечення права кожної дитини виховуватися в сім’їʺ, – підсумував Микола Кулеба.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Зеленсткий підписав указ щодо підтримки сімей, які виховують дітей-сиріт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ