Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КВУ закликає ЦВК не реєструвати спостерігачів з російськими паспортами

КВУ закликає ЦВК не реєструвати спостерігачів з російськими паспортами. Про це заявив голова КВУ Олексій Кошель в ході міжнародного круглого столу «Шотландсько-український круглий стіл з питань виборів і протидії російській дезінформації».

Існує реальна загроза, що у складі міжнародних місій спостереження можуть брати участь особи, які можуть своїми діями та заявами спробувати дискредитувати виборчий процес в Україні. Така практика неодноразово застосовувалася під час попередніх кампаній спостереження, зокрема, з боку т. зв. місії спостереження СНД.

Такі «спостерігачі» переважно зосереджені не на моніторингу виборчого процесу, а поширенні неправдивої інформації. Вони часто не мають жодного досвіду спостереження, не знають виборчого законодавства приймаючої країни і зосереджені насамперед на поширенні неправдивої, компрометуючої та провокативної інформації для міжнародних ЗМІ.

Для попередження таких дій КВУ рекомендує ЦВК не реєструвати спостерігачів, які є громадянами РФ. 
Окрім цього на думку КВУ не варто видавати посвідчення міжнародних спостерігачів особам, які раніше були помічені у спробах дискредитації виборів та спробах поширення неправдивої інформації під час виборів в інших країнах світу.

Низка авторитетних міжнародних організацій публічно оприлюднюють списки «фейкових спостерігачів», чиїм завданням є не незалежне спостереження, а політична пропаганда та створення провокацій. Тому було б доцільно використовувати інформацію цих організацій та не видавати посвідчення спостерігачів особам із сумнівною репутацією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ