Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Китай формує антитерористичний альянс із Пакистаном, Таджикистаном та Афганістаном

Пакистан, Афганістан і Таджикистан приєдналися до Китаю у військовому альянсі, який має на меті боротьбу з ісламістським екстремізмом. За повідомленням пакистанської армії, військові лідери чотирьох країн зібралися 4 серпня в північно-західній китайській області Синьцзян, щоб офіційно оголосити про координацію своїх зусиль.

Об’єднання під назвою «Чотиристоронній механізм координації та співпраці» має на меті об’єднати держав-членів для боротьби з тероризмом і обміну даними розвідки, додали пакистанські військові.

Пакистан і Афганістан, які є союзниками США у війні з терором, понад 10 років мають проблему насильства з боку ісламістських груп бойовиків, включно з «Аль-Каїдою» й «Талібаном».

У Таджикистані діють місцеві ісламістські бойовики.

Китай протистоїть ісламістам у багатому на нафту регіоні Синьцзян поблизу кордону країни з Пакистаном. Китай також співпрацює з Пакистаном і США як посередник у досі безуспішних мирних переговорах, що мають на меті покласти край 15-річному протистоянню талібів та уряду Афганістану.

Офіційний представник Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що Вашингтон вітає новий альянс як «позитивний» для регіону.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ