Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лавров: Переговори щодо Придністров'я відбудуться у Львові

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що в середині лютого 2013 року у Львові відбудуться чергові переговори в рамках формату 5+2. Про це він сказав після підписання з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою Плану взаємодії між МЗС України та Росії на 2013 рік.

"Вважаю природною нашу домовленість тісніше координувати дії в контексті просування формату 5+2. В середині лютого цього року у Львові відбудуться чергові переговори в рамках 5+2.Сподіваюся, що до цих переговорів ми зможемо підійти з ідеями, які дозволять прискорити процес формування умов, необхідних для початку політичних дискусій", -сказав глава МЗС РФ.

Лавров уточнив, що під цими умовами маються на увазі домовленості про вирішення проблем між Кишиневом і Тирасполем, які поки заважають встановити довіру і забезпечити більш комфортне життя на обох берегах Дністра. За словами міністра, йдеться про економічні,транзитні і транспортні питання.

"Як тільки вони будуть успішно вирішуватися, поступово створяться і необхідні умови для того, щоб розпочинати обговорення політичного статусу Придністров'я", - сказав глава російського зовнішньополітичного відомства.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що Україна як голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі в 2013 році активізує процес врегулювання придністровської проблеми.

Відповідаючи на запитання журналістів, які зусилля вживатиме Україна як головуюча в ОБСЄ з врегулювання придністровської проблеми, Кожара підтвердив, що офіційний Київ в такому статусі в цілому буде приділяти багато уваги так званим "замороженим"конфліктам. За його словами, в цьому контексті придністровське врегулювання займає особливе місце, оскільки Україна має спільний кордон з цим регіоном.

"Незабаром я буду відвідувати Молдову як голова ОБСЄ і на міждержавному рівні. Під час візиту ми маємо намір активізувати весь процес врегулювання проблеми в Придністровському регіоні", - заявив глава зовнішньополітичного відомства України.

У переговорах з придністровського врегулювання беруть участь Молдова і Придністров'я, Росія, Україна і ОБСЄ - як посередники, Євросоюз і США - як спостерігачі.

Раніше глава МЗС РФ Лавров заявив, що керівництво Росії і України не бачить суперечностей між прагненням обох країн до зміцнення зв'язків з Європою і посиленням взаємодій на просторі СНД.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ