Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лекція диктатора для західного світу

Двогодинне інтерв’ю Такера Карлсона з російським диктатором володимиром путіним днями з’явилося в соцмережі Х та на сайті кремля.

путін прочитав приїжджому журналістові лекцію про історію відносин росії та України у власній інтерпретації. Як написала російська опозиційна преса, звучали стандартні запитання і вже відомі відповіді. 

Карлсон навіть словом не обмовився про злочини путінської орди в Україні.

«Ми ще не досягли своїх цілей в Україні, оскільки одна з цілей — денацифікація», — визнав правитель росії. 

Він звинуватив країни НАТО, що ті залякують своє населення уявною російською загрозою. «російська загроза завищена. росія відправить свої війська до Польщі лише в одному випадку, якщо буде напад на росію з Польщі.

Чому? Тому що ми не маємо інтересів ні в Польщі, ні в Латвії — ніде», — переконував путін, який вочевидь не дивиться російське державне телебачення, де чи не кожного тижня закликають шарахнути ядерною зброєю по Європі та США. Ще тиждень тому пропагандист кремля кисельов вимагав завдати удару по Жешову в Польщі.

Який головний меседж телеведучий мав донести до Західного світу, бо це інтерв’ю кремль сприйняв насамперед як пропаганду своїх наративів?

«росія буде боротися за свої інтереси до кінця», — залякував хазяїн кремля. Війну з Україною він називав громадянською і переконував, що відносини між народами відновляться, і звинувачував Україну та Захід в нинішній війні.

путін звинуватив США в розширенні НАТО і закликав Вашингтон переглянути свою позицію. Ставши президентом, він ніби намагався налагодити відносини із Заходом і навіть обговорював можливість приєднання росії до НАТО. «росія очікувала, що її візьмуть до братньої родини цивілізованих народів, але нічого подібного не сталося», — зізнався путін.

Інтерв’ю Карлсона подивилися десятки мільйонів глядачів на Заході. Але найцікавішою виявилася реакція на путінську лекцію про «спеціальну воєнну операцію» для самих росіян.

«Для нас головне в інтерв’ю — росія готова до переговорів, але на наших умовах. Тому що перемогти нас на полі бою неможливо», — популярно пояснила політику рф головна пропагандистка кремля маргарита симоньян.

«Нічого нового путін не сказав. Він просто повторив усі брехливі твердження останнього року», — заявив політолог Іван Преображенський.

«Карлсон надав путіну платформу для розширення пропаганди серед світової аудиторії практично без перевірки його тверджень. Це була велика пропагандистська перемога путіна» — така реакція CNN.

«Інтерв’ю путіна Карлсону зовсім не смішне. Воно страшне. Це гарантія війни на роки вперед — доки дід не помре», — прогнозує політолог Федір Крашенінников.

Колишній спічрайтер путіна, політолог і емігрант Аббас Галлямов, прогнозуючи ефект цього інтерв’ю, просить звернути увагу, що Карлсон давним-давно намагався виправдати путіна, і тому результативність його дій цілком можна оцінити за допомогою соціологічних опитувань. За даними Pew Research та Gallup, 90% відсотків американців вважають, що путін не здатен щось зробити для покращення ситуації у світі. Аббас Галлямов вважає, що кремль не з тої ноги пішов танцювати.

Інтерв’ю Карлсону не стало сенсацією для західних ЗМІ. Навіть у росії, як пишуть «Важные истории», викликало усмішки у провоєнних телеграм-каналів, один з яких назвав диктатора «найдорожчим 
вчителем історії в житті журналіста».

Богдан Кушнір, Голос України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ