Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лідер Каталонії відмовився оголосити дострокові вибори

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив у четвер, що не оголошуватиме дострокові вибори в автономії, - BBC Україна.

Він пояснив це тим, що не зміг отримати від уряду Іспанії достатніх гарантій того, що цей крок допоможе не допустити введення в Каталонії прямого правління з Мадрида. Сенат Іспанії планує проголосувати це питання у п'ятницю.

"Я був готовий оголосити вибори, якби нам дали гарантії, - заявив Пучдемон, виступаючи в будівлі регіонального уряду в Барселоні. - Сьогодні немає гарантій, які б виправдовували проведення дострокових виборів".

Пучдемон також заявив, що тепер справа за парламентом Каталонії, який може ухвалити рішення про відділення Каталонії від Іспанії відповідно до мандату, отриманого на референдумі про незалежність 1 жовтня.

Напередодні цього виступу Карлеса Пучдемона жорстко критикували його радикально налаштовані соратники, які вважали, що, попри всі обіцянки, він не зважиться проголосити незалежність Каталонії.

Каталонські газети повідомляли, що замість цього Пучдемон може розпустити парламент і оголосити дострокові вибори, щоби таким чином не допустити запровадження прямого правління Каталонією з Мадрида.

Виступ Пучдемона спочатку планувався о 13:30 за місцевим часом, але згодом його відклали без будь-яких пояснень.

Але навіть перед цим оголошенням два депутати місцевого парламенту, яких вважають прихильниками Пучдемона, оголосили про свою відставку.

Тисячі студентів і активістів, які підтримують незалежність Каталонії, зібралися біля будівлі регіонального уряду в Барселоні, скандуючи: "Незалежність".

На одному з гасел у руках демонстрантів було написано: "Пучдемон - зрадник".

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що Мадрид вводить в дію 155-ту статтю, щоб "відновити законність" після референдуму про незалежність Каталонії 1 жовтня. Тоді більшість учасників волевиявлення, за інформацією каталонської влади, висловилися за відділення від Іспанії.

Влада Іспанії хоче провести в Каталонії дострокові вибори протягом шести місяців. Рахой також заявив, що Мадрид не відбирає у Каталонії статус автономії.

Стаття 155 Конституції Іспанії дозволяє національному уряду вводити пряме правління в автономних регіонах Іспанії у разі кризи. Досі цю статтю жодного разу не застосовували.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ