Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна та Іспанія підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 27 травня, під час свого візиту до Мадриду (Іспанія) підписав із прем'єр-міністром країни Педро Санчесом двосторонню безпекову угоду між державами. Цей документ діє протягом 10 років із дати його підписання.

Про це стало відомо під час пресконференції Зеленського і Санчеса.

Серед іншого документ передбачає поглиблення співпраці та партнерства, які ґрунтуються на спільних інтересах у захисті міжнародного права, заснованого на правилах міжнародного правопорядку, миру й захисту прав людини та основоположних свобод.

Йдеться про співпрацю, зокрема, з метою надання Україні можливості захистити себе від російської агресії та задля стримування майбутньої агресії.

"Учасники підтримуватимуть економічну стабільність, відбудову, стійкість і програму реформ в Україні, а також сприятимуть інтеграції України у євроатлантичну спільноту, зокрема в ЄС і НАТО", — наголошується у документі.

Також Іспанія підкреслює свій намір надавати військову та цивільну допомогу, щоб Україна могла захистити свій суверенітет, незалежність і територіальну цілісність від агресії з боку РФ, на двосторонній основі через угоди та через установи й організації, стороною яких вона є.

Зі свого боку, Україна погоджується, що військова підтримка, яку надає Іспанія, використовуватиметься лише відповідно до Статуту ООН.

"У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну, на прохання будь-якого з учасників, вони протягом 24 годин проведуть консультації на двосторонній основі або через інші канали, які вони удвох вважатимуть прийнятними, з метою визначення відповідних подальших кроків", — йдеться у документі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ