Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лозунг "Єдина країна" має бути в серці кожного, - Юрій Гранатуров

Юрій Гранатуров - міський голова міста Миколаєва 2013-2015 років, один з засновників політичної партії "Наш край". Під час візиту політика до Львова ми отримали нагоду поспілкуватися з ним про місцеве самоврядування та реформу децентралізації.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Доброго дня. Розкажіть, які у вас враження від Львова?

Я отримав дуже змістовну та об’ємну екскурсію. Упродовж 4-5 години ходив пішки з дуже професійним екскурсоводом. Обійшли весь центр Львова, слухали яскраві розповіді про те, як Львів жив у різні часи, як він перебував у різних куточках політичної світлини різних держави, як на нього впливали геополітичні процеси впродовж століть. За ці кілька годин я зрозумів, що це толерантне та мудре місто, і головна в ньому цінність – хороші люди.

Ви вперше відвідуєте Львів?

Ні, не вперше. До того я вже кілька разів приїжджав по справах, але ненадовго. Цього разу вперше мав нагоду сходити на екскурсію. Я багато спілкувався з людьми у вашому місті, про культуру, відносини, історію. Зробив для себе висновок: що б там не казали, які ми різні – схід, захід, південь, північ, що хтось не такий і так далі, але лозунг «Єдина країна» має бути в серці кожного. Взаємна повага, патріотичний настрій до держави, робота на Батьківщину і професійний підхід до розвитку України – це має бути головним для кожного громадянина.

Зараз дуже часто ведуться розмови про посилення ролі місцевого самоврядування у містах. Як ви до цього ставитесь?

Я вважаю, що сильне місцеве самоврядування життєво необхідне для будь-яої громади. Що таке місцеве самоврядування? Як воно повинне працювати? Що таке взаємозв’язок з мешканцями, зі своїми виборцями? Що таке відповідальність перед тими, хто найняв тебе на роботу? Будь-який мер чи голова ОТГ має знати відповіді на ці питання.

Місцеве самоврядування – орган, обраний мешканцями, який має відповідати за всі сфери життя своїх громадян. Це і ритуальні послуги, і благоустрій, і розвиток, і інвестиційна зацікавленість, і нормальна питна вода, і сучасна переробка сміття, і все, що пов’язане з управлінням житлом. Це постійний взаємозв’язок і відповідальності перед тими, хто тебе обрав і тими, хто сплачує податки.

Поняття місцевого самоврядування тісно пов’язане із реформою децентралізації, яка вже п’ятий рік впроваджується в Україні і вважається однією з найуспішніших. Наскільки це так?

Безперечно, це так. Але почну з початку. Децентралізація – це надуманий термін, який в наше життя офіційно приніс Гройсман Володимир Борисович. Він був міським головою і знав, що люди, які працюють у місцевих органах завжди скаржились на відсутність повноважень та коштів.

Зараз, коли запустили децентралізацію, вже стоїть питання про те, що повинна бути створена інша система прийняття держбюджету і в зв’язку з цим відбудеться перерозподіл податків і місцевих зборів таким чином, щоб вони були справеждиві. Всі населення пункти – ОТГ, міста, села – повинні отримування отримувати спрведливий відсоток і відповідні більше коштів.

Насправді децентралізація це просто популярне слово, яке зараз у всіх на устах. Це ж просто нормальне повернення до самоврядування, до того сенсу, яке прописане в законі. Тому що в законодавстві повноважень багато, але реально їх не було. Зараз вони з’являються та передаються від центральної влади. І в цьому я бачу великий позитив. Наприклад, я приїжджав до Львова 5 років і зараз бачу величезну різницю. Воно працює, не «Вона працює», а воно – це самоврядування.

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Доволі часто говорять про загрозу посилення політичної незалежності регіонів у зв’язку з децетралізацією. Тобто держава може втратити свої повноваження та контроль

Основні державні функції залишаться. Це національна безпека, внутрішні справи, все, що пов’язане з розслідування злочин. Цього державі вистачить. А місцева влада повинна отримати те, що декларується законом. Зараз перші кроки вже зроблені і це дає позитивний результат. Тут немає за що переживати. У нормальній країні повинен бути сильний регіон. Тому що, коли регіон показує пальцем на Главу держави, а не звертається до свого мера чи до голови ОТГ, буває неспокійно. Люди мають звертатися до тих людей, хто за це несе відповідальність. Відповідати має мер, депутати місцевої ради, виконавчі органи -  ті кого обрали люди, а не Президент чи Прем’єр-міністр

Йдеться лише про економічну самостійність регіонів?

Так, кілька років тому ми навіть не могли на таке розраховувати. На місцях були повноваження, але не було коштів. Бюджет був сформований так, що потрібно було їхати в столицю, випрошувати субвенції, мати знайомих, сильне лобі в парламенті, свого міністра, професійні проети. Ти повинен був їх вести та захишати, щоб потім державний фонд регіонального розвитку подумав, надавати чи не надавати тобі кошти. З реформою децентралізації все стало набагато простіше. Наразі децентралізація пройшла фінансовий етап, зараз триває процес розподілу повноважень. На прикладі свого міста, я побачив як вона працює. У 2015 році місто з півмільйонним населенням, з промисловими, військовим комплексом, не мало громадського транспорту нема. Але ми все вирішили Тільки за 2015 рік додатково вдалося отримати 300 млн гривень. Тоді для нас це було неймовірно. А зараз наше місто отримало за рік 1 млрд і це кошти виключно бюджету розвитку

Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Партія «Наш край» активно підтримує децентралізацію. Поясніть чому? 

«Наш край» якраз базується на сильних регіонах. Ми зібралися для захисту місцевого самоврядування, у нас не було дуже великих політичних амбіцій. Ми просто об’єдналися заради мети – професійно працювати на законодавчому рівні для того, щоб отримувати те, що нам обіцяли всі попередні президенти та уряди. Ми всіляко сприяємо децентралізації, бо впевнені, що ця успішно провдена реформа – механізм, які здатен навести порядок в економіці

Зараз Україна на порозі другого туру виборів Президента. Чому партія не висувала свого кандидата і не підтримала нікого?

На з’їзді вирішили, що не будемо робити ні того, ні іншого. Ми молода політична сила, у нас професійна команда, ми займаємось розвитком місцевого самоврядування і наша мета – парламентські вибори. До Ради ми йдемо задля розвитку та захисту децентралізації. Ми прийняли рішення не висувати свого кандидати. Хоча хто його тільки не висував. Ці вибори перетворилися на політичний фарс. Але ми надали права всім нашим осередками на з’їзді самостійно вирішувати ті чи інші питання. Ми не заполітизована команда. У нас десь 70 мерів – діючих, колишніх і майбутніх. На Миколаївщині у нас приблизно 350 депутатів місцевих рад, у нас потужна команда в міській ради, де я є головю фракції, в обласній раді. У нас нема жодної райради чи сільради, де немає депутатів від партії «Наш край». У нас хороший результат на місцевому рівні і ми претендуємо на такий же на загальноукраїнських виборах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ