Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Луцьк: хто йде від “Свідомих” до міськради

Політична партія “Громадянський рух “Свідомі” першою офіційно представила своїх 42 кандидатів до Луцької міської ради та кандидатку в мери.
Кандидати до Луцької міської ради Михайло Наход, Алла Надточій, Андрій Покровський, Галина Падалко й Тарас Шкітер
До першої десятки списку потрапили помічники лідера партії, депутата Луцькради Андрія Покровського, працівники його компаній та медійники з його ЗМІ

Місцеві вибори-2020 відбуватимуться за новими правилами. Луцьк поділено на 6 великих округів, у кожному з яких, окрім боротьби між кандидатами від різних політичних сил, триватиме ще й внутрішньопартійна боротьба. Однак з огляду на те, що виборчу квоту, котра становить 25%, виконати досить складно, то, найпевніше, до ради потраплять кандидати з перших п’ятірок чи десяток партій, яким удасться подолати 5%-й бар’єр. 

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку єдиного виборчого списку до Луцькради місцевої політичної партії “Громадянський рух “Свідомі”, а також старт виборчої кампанії цієї політсили.

15 вересня в приміщенні розважального центру “Промінь”, що належить депутату Луцькради від “Солідарності”, засновнику руху “Свідомі” Андрію Покровському, відбулася перша партійна конференція “Свідомих”, під час якої представили кандидатів до Луцької міської ради, розповсюджували агітаційні матеріали та спілкувалися з виборцями. На площі перед входом лунала музика. Там розмістили намети партії, роздавали газети й дарували повітряні кульки.

У РЦ “Промінь” на першому поверсі розміщено сітілайт партії з обличчям її лідера Андрія Покровського. 

Серед агітаційної продукції були пакети із символікою політсили, усередині яких містилися газета та програма партії. А журналістам роздавали папки, блокноти й захисні маски так само з логотипом партії.

Під час заходу Покровський представив 42-х кандидатів до Луцької міської ради за єдиним виборчим списком і кандидатку в мери Аллу Надточій.

Кандидатка в мери Луцька, №2 у єдиному списку партії Алла Надточій та лідер політсили, №1 у партійному списку Андрій Покровський

До початку виборчої кампанії на вулицях міста з’явилася дочасна агітація – білборди з рекламою “Свідомих”, а також публікації у ЗМІ. У партії тоді заявили, що це не політична агітація, а інформація про діяльність громадської організації “Громадянський рух “Свідомі”.

Після офіційного старту виборчих перегонів кількість білбордів зросла. Крім того, з’явилися нові – із закликами від лідера партії Андрія Покровського.

Журналісти Руху ЧЕСНО розпитали Покровського, де політсила бере кошти на виборчу кампанію.

“Я закликаю всіх, хто нас підтримує, долучатися (до фінансування, – ред.). Зараз діяльність нашої партії фінансують партійці, прихильники. Це все офіційно й буде відображено. Якщо буде потрібно докласти, то я заможний бізнесмен і додам більше”, – відповів Покровський у коментарі.

Проте ані на сайті “Громадянського руху “Свідомі”, ані на його сторінці у Facebook журналістам не вдалося знайти інформацію про початок фандрейзингової кампанії (збирання коштів). На сайті є лише заклик зі словами: “Підтримуй своїх”.

Громада повинна розуміти, що якщо політичні партії чи кандидати не залучають коштів на виборчу кампанію публічно, а хтось фінансує їхній вхід у політику, то в них можуть бути особисті інтереси чи подальша вигода.

Хоча партія “Свідомі” офіційно з’явилася 2019 року, уся активність відбувається виключно від громадської організації. До речі, політики й політичні партії часто використовують благодійні фонди та громадські організації для непрямого підкупу виборців. 

У партійних звітах “Громадянського руху “Свідомі” за IV квартал 2019-го та І квартал 2020 року – самі нулі. 

Це стандартна схема для партій – мати однойменну ГО. Відстежити, хто фінансує діяльність громадських організацій, практично неможливо, а тим часом у партійних звітах усе прозоро.

Хоча офіційно на посаду Луцького міського голови балотуватиметься Алла Надточій, про кандидатуру Покровського ще напередодні було багато розмов.

У фракції “Солідарність” Покровського розглядали як кандидата в мери від ЄС на противагу висуванцеві УКРОПу. 

Нагадаємо, що в березні 2017 року, після смерті міського голови Луцька Миколи Романюка, у міськраді змінився розподіл сил. УКРОП усунув з посади секретаря Луцькради депутатку від “Самопомочі” Юлію Вусенко. Спочатку секретарем став депутат від УКРОПу Ігор Поліщук (на місцевих виборах-2020 висуватиметься в мери Луцька від партії “За майбутнє”), а згодом – представник “Батьківщини” Григорій Пустовіт, який працює в тандемі з людьми Ігоря Палиці. Верховна Рада, де на той час була коаліційна більшість БПП і “Народного фронту”, вибори міського голови Луцька не призначила, чим порушила закон.

Алла Надточій (“Самопоміч”) теж була в опозиції до укропівської більшості. Й оскільки кістяк нового політичного проєкту Ігоря Палиці “За майбутнє” становлять у Луцьку укропівці, то журналісти поцікавилися, чи розглядає команда “Свідомих” опозицію до команди Палиці в раді нового скликання.

“Так, у нас була ворожнеча. Працювати було непросто. Але я думаю, що заради інтересів лучан, якщо депутати, незалежно від партійної належності, будуть готові об’єднуватися навколо “свідомих”, то ми тільки “за”. А хто давнє згадає, як то кажуть…” – відповів Покровський.

За словами ж Надточій, усі особисті образи варто залишити в минулому та працювати в одному напрямку:

“У статусі депутата Луцької міської ради я перебувала переважно в опозиції, тому мала мінімум можливостей для втілення власних проєктів та ідей. Але я думаю, що моя активна робота дозволила сформувати в лучан досить позитивну думку про мене”. 

Передвиборчі програми і партії, і кандидатки на посаду Луцького міського голови Алли Надточій є однаковими. Більшість пунктів стосується економічного розвитку міста, доступних комунальних послуг, реконструкції вулиць, розвитку Старого міста, якісного громадського транспорту, екології та інших питань. Крім того, у програмі є Стратегія розвитку громади до 2030 року й підтримка розвитку населених пунктів, що приєднуються до Луцька.

Перша десятка “Свідомих” – усі свої

Партійний виборчий список “Громадянського руху “Свідомі” очолює лідер партії, депутат Луцької міської ради Андрій Покровський.

Андрій Покровський є одним з найзаможніших депутатів Луцькради. Він став кандидатом на відкликання за кількістю пропущених засідань сесій та постійної комісії протягом 2016-2019 років. 

Своє несумлінне відвідування в коментарі журналістам він пояснив тим, що, мовляв, активно веде громадську роботу, подає проєкти рішень, а відвідуваність – це не головне. Хоча насправді депутат повинен ходити на сесії та засідання комісій і голосувати, оскільки саме в такий спосіб реалізується представницька функція, яку йому довірили виборці на 5 років. Інакше громада в раді на засіданнях по суті не має свого представника, коли вирішуються важливі для неї питання.

Крім того, депутат удавався до гречкосійства від імені однойменної громадської організації, яка розпочала свою роботу значно раніше за партію.

Під час конференції Покровський казав, що “Свідомі” – це майданчик для лучан, щоб вони могли йти в політику та робити Луцьк “містом щасливих людей”. 

У відповіді на запитання про те, чи прогулюватиме він засідання сесій та комісії в наступному скликанні Луцькради, Покровський зазначив:

“Ви ж зрозумійте, що робота депутата – це не лише відвідування. І так, хотілося б частіше ходити на сесії, але в депутатів, крім відвідування, є ще робота, у мене ще є громадська діяльність”.

Зауважимо, що вести громадську діяльність можна й без мандата, а від депутата-прогульника виборці не можуть очікувати якісного представництва своїх інтересів у раді.

Алла Надточій, кандидатка в мери, є другою у списку партії. 

2015 року її обрали депутаткою Луцької міськради як висуванку Луцької міської партійної організації “Самопоміч”. Вона є членкинею постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови. До “свідомих” приєдналася в березні 2020 року. 

На початку вересня під час конференції партії “Громадянський рух “Свідомі” лідер політсили Андрій Покровський заявив про висунення Надточій на посаду міського голови Луцька.

Уже рік Надточій працює заступницею директора ТОВ “Контент Менеджмент Груп”, що здійснює діяльність у сфері телевізійного мовлення. До речі, засновником цієї компанії від травня 2020 року є Тарас Шкітер, а керівницею – Олександра Куртєєва, які йдуть під номерами 3 і 10 у списку “Свідомих”. Раніше вела підприємницьку діяльність у галузі оптової торгівлі текстильними товарами та надавала інші види послуг. Також 2018-го працювала юристкою в партії “Самопоміч”, має досвід роботи в банківській сфері.

Третє місце у списку партії належить співзасновнику ГО “Громадянський рух “Свідомі”, директору інтернет-видання “Конкурент” Тарасові Шкітеру.

Під час парламентських виборів 2019 року партія “Голос” висувала Шкітера в нардепи від Луцька, однак після того, як ЗМІ оприлюднили інформацію про його колишній зв’язок з партією Медведчука “Український вибір”, “Голос” відкликав його кандидатуру. Тоді він балотувався від “Свідомих” і здобув підтримку майже 5% лучан (3625 виборці), посівши 5-те місце з-поміж 10 кандидатів. 

Співзасновник “Громадянського руху “Свідомі” Михайло Наход у списку партії до Луцької міської ради перебуває під №4. Він очолює Луцьку міську організацію “Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу”.

Свою громадсько-політичну кар’єру розпочав 1998 року. Працював у таких організаціях, як “Нова генерація”, “Асоціація молодих реформаторів” та інших.

У 2001-2002 роках Наход був керівником луцького міського штабу виборчого блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” та кандидата в народні депутати Володимира Бондаря. У 2004 і 2009 роках працював у волинському штабі кандидата в Президенти України Віктора Ющенка.

2006-го він балотувався до Луцької міської ради від партії “Наша Україна”, але не пройшов.

П’яте місце в єдиному виборчому списку політсили посідає луцька телеведуча Галина Падалко. Тривалий час вона вела програму “Протилежний погляд”, яку фінансував Андрій Покровський. Наразі Падалко є співкоординаторкою проєкту “свідомих” “Школа свідомого громадянина”, що передбачає зустрічі з експертами, бізнесменами, журналістами, лідерами думок з тих чи інших питань у приміщенні розважального центру “Промінь”.

Валентин Хаймик ітиме до Луцькради під №6 у єдиному виборчому списку політсили. За даними сайту “Посіпаки-2”, він є помічником депутата Луцькради, лідера партії Андрія Покровського.

Як ідеться в його декларації за 2019 рік як кандидата на посаду юриста управління містобудування й архітектури Луцькради, він працює юристом у ТОВ “Консалтингова компанія “Лісет”, що належить ексдружині Покровського Ользі Мурзіній, та в адвокатському об’єднанні “Покровський і партнери”. Від липня 2020-го очолює Луцьку міську партійну організацію “Громадянського руху “Свідомі”, а також є членом громадської організації з однойменною назвою.

Андрій Маруняк під №7 у єдиному партійному списку також є помічником Андрія Покровського.

Маруняк працює заступником начальника управління містобудування й архітектури Луцької міської ради та в ТОВ “Казкова оселя”, власником якого є Покровський.

Андрій Лучик балотуватиметься до Луцькради під номером вісім. Він є головним редактором інтернет-видання “Конкурент”, засновниками котрого є компанії “Лісет” і “Контент Менеджмент груп”. 

У коментарі Лучик зазначив, що на час виборчих перегонів він візьме відпустку.

“Зараз я перебуваю на лікарняному. Після того, як одужаю, виходжу на роботу. Ми домовилися з директором, що я беру відпустку для того, щоб мати змогу вести агітаційну кампанію. Мені будуть потрібні декілька днів, щоб передати справи”, – пояснив Андрій Лучик.

Під номером дев’ять у єдиному списку партії – Христина Назар, яка працює директоркою ТОВ “Віста+”, що надає в оренду власне чи орендоване нерухоме майно, а також прибирає будинки. Засновником цієї фірми теж є Покровський. На її сторінці у Facebook вказано, що вона працює в команді "Свідомих".

Десятку партійного списку замикає Олександра Куртєєва – керівниця ТОВ “Контент Менеджмент Груп”, що виробляє телевізійну продукцію. Засновник компанії – кандидат під №3 Тарас Шкітер. 

Отже, першу десятку списку політичної партії “Громадянський рух “Свідомі” на виборах до Луцької міської ради формують люди, котрі працюють у компаніях Андрія Покровського, є його помічниками, а також медійники ресурсів, чиїм власником теж є Покровський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ