Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів без правосуддя

Від 2009 року львівські служителі Феміди неспроможні розглянути справу свого колишнього колеги. Угода стосовно асоціації між Україною і ЄС набула чинності. США і ЄС схвалюють план економічної допомоги Україні й готують кошти для тривалих інвестицій. У рамках кремлівського шоу «Захід-2017» Білорусь скинула маску лицедійства і показала своє справжнє обличчя. Путін не вистояв проти Трампа, а руских олігархів класифікуватимуть у США як терористів.

Від перестановки ЛОАС із ЛААС обструкція не зникає

Вчора у Львівському апеляційному адміністративному суді (ЛААС) відбулось подовження суддівського шапіто у місцевому виконанні, де на 8:45 призначили розгляд справи Ігоря Зварича, який позивається до Верховної Ради України. Справу взялись слухати судді Іван Яворський, Степан Нос і Руслан Кухтей, і теж солідарно продовжили традицію Львівського окружного адміністративного суду (ЛОАС) – всі троє взяли самовідвід.

До ЛААС Ігор Зварич звернувся з апеляцією на рішення ЛОАС передати його справу для слухання у Тернопіль. В Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікована ухвала колегії суддів під головуванням «самовідведеної» судді Олени Хоми – заступниці голови ЛОАС Андрія Ланккевича – про передачу справи на розгляд у Тернопільський окружний адміністративний суд (ТОАС). В ухвалі ЛОАС сказано, що після масових (п’яти чи шести) самовідводів суддів цієї структури, безпорадний суддівський колектив неспроможний утворити новий склад суду для розгляду справи, а тому в ЛОАС вирішили передати «естафету Зварича» у ТОАС.

Якби українське законодавство було досконалим, то ЛОАС негайно б апргейданули, голові суду й усім самовідведеним суддям подякувати, побажавши успіхів на новому поприщі, і набрали фаховий суддівський корпус. Передавати справу Ігоря Зварича в іншу область можна хіба у тому випадку, якщо буде встановлено, що у Львові нема трьох кваліфікованих суддів, здатних її, справу, розглянути.

Іще один дивний нюанс, який потребує роз’яснень Вищої ради юстиції. На підставі чого в ЛОАС вирішили, що в них утворились обставини непереборної сили, які перешкоджають розглядові справи? Невже всі 29 суддів ЛОАС перейшли через комедію самовідмов? Калькулятор каже, що відмовників було 15. Тоді чому решту 14 суддів обмежили у праві й обов’язку сумлінного служіння територіальній громаді?

Нагадаємо, звільнений суддя Ігор Зварич звернувся в ЛОАС із позовом до ВРУ про визнання незаконною постанову 2008 року (№698-VI) про його звільнення з посади судді ЛААС. Справа надійшла в ЛОАС ще 2009 року. Від того часу не було жодного судового засідання по суті заявлених позовних вимог. Схоже на те, що особи, які в суспільстві презентують себе суддями, або панічно чогось бояться, або у чорній невдячності змовились проти свого колишнього колеги, який, між іншим, свого часу створив їм дохідні робочі місця.

Якщо розгляд справи Ігоря Зварича в 2008 році був об’єктивним, а рішення законним, тоді що перешкоджає ще раз це підтвердити? А якщо справа Зварича була сфальшована, то невже у Львові не знайдеться троє суддів, які матимуть сміливість, а головне – суддівську честь, аби визнати такий факт і розглянути справу з нуля.

Асоціація Україна-ЄС у дії

Сьогодні набула чинності «Угода щодо асоціації між Україною та Євросоюзом». Із цим історичним і урочистим днем українців привітали президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Зокрема, Петро Порошенко наголосив, що за півроку зовнішня торгівля товарами і послугами України з країнами ЄС зросла на 22 %. Тобто майже 40% нашої торгівлі відтепер припадає саме на Євросоюз.

Володимир Гройсман підтвердив інформацію президента України, зазначивши, що ЄС став головним торговельним партнером Києва. Прем'єр-міністр конкретизував: «Наразі торгівля з країнами ЄС становить 41,1% від загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами, а за перше півріччя 2017 року експорт товарів і послуг до ЄС зріс на 22,8%, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, і становить $9,4 мільярда».

Для українського «Плану Маршалла» кошти є

Вікторас Пранцкетіс, спікер Сейму Литви, під час зустрічі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом повідомив, що проект економічного розвитку України, який пропонує Литва, знаходить політичну і фінансову підтримку в ЄС і США. У відповідь прем’єр-міністр України запевнив, що ініціатива Литви стосовно «Плану Маршалла» дозволить прискорити модернізацію країни. а Київ забезпечить прозорість усіх процесів у цьому питанні.

Іще Вікторас Пранцкетіс наголосив, що Литва залишається адвокатом України в ЄС і НАТО в контексті протидії військової агресії РФ.

І це погано. Україна не є країною-злочинцем, Україна не перебуває у Міжнародному суді, а відтак і немає потреби в адвокатах, чи у варшавських, чи у вільнюських, чи яких інших. Україна має потребу в надійних лобістах. Це найперше повинні усвідомити в уряді Гройсмана і делікатно виправляти наших сусідів, пропонуючи їм правильне застосування суспільно-політичної лексикології.

Білорусь Україні не партнер і не союзник

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало українського дипломата Валерія Джигуна після заяви Олени Зеркаль, заступниці очільника української МЗС, з приводу зникнення на території Білорусі українця Павла Гриба Олена Зеркаль наголосила, що Білорусь тільки на словах переконує, що є партнером України, а на насправді поводиться цілком інакше.

У білоруському МЗС незадоволені виникненням політичного резонансу внаслідок зникнення українця, у Мінську зухвало переконують про безперспективність і неприйнятність висловлювань українських дипломатів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МЗС Білорусі отримали ноту України з приводу українця Павла Гриба, однак ніякої нової інформації Мінськ не надав.

Руский блеф у Білорусі

Військовими навчаннями «Захід-2017» Москва демонструє власну спроможність до ведення масштабних воєн. Про це заявив Олександр Турчинов, секретар РНБО. Він наголосив: «Безумовно, РФ цими навчаннями демонструє свою здатність до ведення масштабної континентальної війни в Європі. Саме це, на їхню думку, може бути попередженням для Заходу, щоби він не втручався у нові московські авантюри, які Кремль може спровокувати як на території України, так й інших незалежних країн у регіоні».

Турчинов помиляється. Внаслідок санкцій кремлівські терористи вже нездатні до провадження континентальних воєн. Маневри «Захід-2017» розраховані на те, щоби Альянсові пустити у вічі пил, а для Києва створити додатковий фактор політичного тиску військами РФ, які після навчань ймовірно розмістять на українсько-білоруському кордоні.

Автохтони РФ принижені й отетерілі

На Москві працівники посольства США відмовились проводити з руским населенням співбесіди по Skype щодо надання неімміграційних віз, як пропонували американцям у розгубленому московському істеблішменті. Про це повідомив Лоренс Тобі, керівник московського консульського відділу посольства США.

Тим часом на Новінському бульварі, перед посольством США, стихійно виникають величезні черги бажаючих отримати американську візу. Ці рускі не патріоти, без духовних валдайських скреп, відчайдушно намагаються отримати візу в «Країну жовтого диявола» ще до жовтня, коли у Вашингтоні суттєво обмежать отримання американських робочих віз і для віз біженців.

Та найголовніше інше. Через вибрики Путіна термін очікування на Москві для проходження співбесіди тепер становитиме 90-100 днів. Консул Лоренс Тобі повідомив: кому із руских дуже не терпиться, вони можуть звертатись в американські посольства, які знаходяться на території ворогів Кремля – у Київ або Тбілісі. У Києві термін очікування співбесіди в американському посольстві становить 4-5 днів, а в Тбілісі – 8-9 днів.

І якщо ця вся руска орава повалить в Грузію чи Україну за американськими візами, для Путіна це буде дошкульний удар нижче пояса напередодні самопризначення себе на наступний термін сидіння на Кремлі. Якщо в лютому 2018 року нічого не зміниться.

Прощавай, Сан-Франциско

У відповідь на висилку із РФ американських дипломатів, у США і собі вирішили до 2 вересня витурити руских із Сан-Франциско, де було їхнє генеральне консульство. А заодно прикрити у Вашингтоні та в Нью-Йорку два рускі шпигунські притони. Таке рішення стало паритетною відповіддю США на дипломатичні санкції Москви.

Хізер Науерт, речниця Держдепартаменту США, повідомила: «Ми вважаємо, що ця акція (висилка американських працівників із РФ – ред.) була необґрунтованою та згубною для загальних відносин між нашими країнами».

У Кремля залишиться ще чотири представництва в США: посольство у Вашингтоні, а також генеральні консульства в Нью-Йорку, Х’юстоні та Сіетлі. В американської сторони є ще достатньо аргументів у відповідь на подальші недружні рускі витівки стосовно Білого Дому.

Путін не вистояв і прогнувся під Трампа

Анатолій Антонов, новий посол РФ у США, оприлюднив уклінне звернення про відновлення контактів між Вашингтоном і Москвою. Він вважає, що настав час відновити спільні зустрічі, зокрема, між керівниками американських ЦРУ і ФБР та спецслужб РФ, бо такі контакти пожвавлять боротьбу з тероризмом і кібератаками.

Нагадаємо, Вашингтон суттєво обмежив контакти з Москвою у 2014 році після того, як Путін загарбав український Кримський півострів. Сьогодні у США не розуміють, про яку боротьбу з тероризмом і кібератаками говорять на Москві, який сама є міжнародним терористом і кіберзлочинцем.

Руских олігархів у США прирівняють до терористів

Річард Беррі, голова сенатського комітету з питань розвідки, вніс до Конгресу США законопроект про додаткові асигнування для розвідувальної діяльності, в рамках якого пропонується застосувати низку заходів з протидії кібершпіонажу з боку Москви.

У законопроекті є окрема глава, присвячена втручанню Кремля у виборний процес США, а також визначені заходи, за допомогою яких директор Національної розвідки та інші керівники американських спецслужб повинні будуть інформувати Конгрес про спецоперації Кремля. Після ряду санкційних пакетів, спрямованих проти конкретних осіб ікомпаній із оборонно-промислового сектора РФ, тепер настала черга фінансового сектора, а також власників і керівників безпосередньо керівництва великого руского бізнесу, які пов'язані безпосередньо з Кремлем.

У законопроекті передбачено не пізніше півроку (180 днів) з моменту вступу в силу цього закону підготувати доповідь про обсяг коштів, які «відмивають» рускі олігархи, пов'язаними урядом РФ і безпосередньо Путіним. Для підготовки доповіді передбачено залучення всіх доступних джерел, зокрема й інформацію Офісу з протидії тероризму і фінансової розвідки при Мінфіні США. У доповіді ще необхідно буде визначити так звані «вхідні точки» для «відмивання» руских коштів у США, а також структури на глобальному рівні, які залучені в таку активність, зокрема і на території США. Фактично руских олігархів у законі Річарда Беррі прирівняють до міжнародних терористів, які своїми діями підривають економіку США.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ